Запис Детальніше

Вплив гумінових кислот на функціонування синьозеленої водорості Calothrix brauni

DSpace at TNPU

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив гумінових кислот на функціонування синьозеленої водорості Calothrix brauni
Влияние гуминовых кислот на функционирование синезеленой водоросли Calothrix brauni
Effect of humic acids on the functioning of blue-green algae Calothrix braunii
 
Creator Василенко, О. В.
Клоченко, П. Д.
Васильчук, Т. О.
 
Subject синьозелені водорості
гумінові кислоти
хлорофіл "а"
каротиноїди
пігментний індекс
ліпіди
 
Description Досліджено зміни пігментного скалду та вмісту ліпідів у Calothrix braunii за дії гумінових
кислот (ГК). Встановлено, що за впливу зазначених сполук вміст хлорофілу "а" у клітинах
водорості зменшується, а сумарний вміст каротиноїдів перевищував контрольні значення
впродовж всієї експозиції культури. Додавання ГК до культурального середовища C. braunii
супроводжувалося зменшенням загального вмісту ліпідів у її клітинах та зростанням частки
неетерифікованих жирних кислот.
Исследовали содержание хлорофилла «а», каротиноидов и липидов у Calothrix braunii под
влиянием гуминовых кислот (ГК) в концентрациях 2,0 i 5,0 мг/дм3. Установлено, что в этих
условиях количество хлорофилла "а" в клетках уменьшалось, а суммарное содержание
каротиноидов превышало контрольне значения в течение всей экспозиции культуры. Внесение
ГК в культуральную среду C. braunii сопровождалось уменьшением общего содержания
липидов в ее клетках и увеличением доли неээтерифицированных жирных кислот. Также
вывлены адаптивные изменения содержания триацилглицеролов и фосфолипидов.
The changes in the pigment complex and lipid metabolism o f Calothrix braunii un d er influence o f
humic acids have been investigated. It is shown th a t under th e ir impact amount o f chlorophyll "a" in
the cells o f the algae decreased, and tota l carotenoid content exceeded the reference value during the
entire exposure o f culture. The increase o f the pigment index un d er the influence o f humic acids, as
compared to the control, indicates th e ir adverse effect on the investigated cyanobacteria. Adding
humic acids to the culture medium o f C. braunii were accompanied by decrease in the tota l lipid
content in its cells and increasing the part o f free fatty acids ratio in lipid metabolism. This indicates
the increase o f disintegration o f lipids. Increase in the proportion o f phospholipids by triacylglycerols
decreasing is probably a consequence o f the flow o f adaptation processes in the cells o f the algae
under the influence o f humic acids.
 
Publisher Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
 
Date 2015-01-13T09:20:37Z
2015-01-13T09:20:37Z
2012-06
 
Type Article
 
Identifier Василенко, О. В. Вплив гумінових кислот на функціонування синьозеленої водорості Calothrix brauni [Текст] / О. В. Василенко, П. Д. Клоченко, Т. О. Васильчук // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2012. – Вип. 4 (53). – С. 34–42. – Бібліогр. в кінці ст.
http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/4988
 
Language uk
 
Relation Біологія