Запис Детальніше

Михайло Драй-Хмара (нарис життя та творчості)

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/5649/
 
Title Михайло Драй-Хмара (нарис життя та творчості)
Михаил Драй-Хмара (очерк жизни и творчества)
 
Creator Ковбасенко, Юрій Іванович
 
Subject Навчальні посібники
 
Description У статті розглянуто життєвий і творчий шлях Михайла Драй-Хмари – українського поета, перекладача, літературознавця, ученого-славіста, за світоглядом – послідовного європеїста, котрий належав до «грона п’ятірного» (автором цього відомого вислову був саме він) письменників-неокласиків. Він займав поміж них дещо осібне місце як через порівняно невисоку творчу активність, так і внаслідок того, що його стиль не в усьому відповідав виробленому тоді еталону «неокласика». У 1920-30-х роках став активним учасником українського літературного-громадського життя, за що був незаконно репресований і лише через півстоліття після смерті в таборі на Колимі його ім’я та творчість повернулися на орбіту української духовної культури.
В статье рассмотрены жизненный и творческий путь Михаила Драй-Хмары - украинского поэта, переводчика, литературоведа, ученого-слависта, по мировоззрению - последовательного европеиста, принадлежавшего к «грону п’ятірному» (автором этого известного выражения был именно он) писателей-неоклассиков. Он занимал среди них несколько обособленное место как по сравнительно невысокой творческой активности, так и в силу того, что его стиль не во всем отвечал устоявшемуся тогда эталону «неоклассика». В 1920-30-х годах стал активным участником украинской литературного-общественной жизни, за что был незаконно репрессирован и только через полвека после смерти в лагере на Колыме его имя и творчество вернулись на орбиту украинской духовной культуры.
 
Publisher Академія
 
Date 2013
 
Type Розділ підручника/навчального посібника
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/5649/1/Y_Kovbasenko_HUL_20-21_c_21_GI.pdf
Ковбасенко, Юрій Іванович (2013) Михайло Драй-Хмара (нарис життя та творчості) In: Історія української літератури ХХ-поч. ХХІ ст.: У 3 тт. Академія, Київ, с. 320-331. ISBN 4554