Запис Детальніше

Біотехнологічні прийоми клонального мікророзмноження сурфінії(Surfinia mini)мініатюрної

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Біотехнологічні прийоми клонального мікророзмноження сурфінії(Surfinia mini)мініатюрної
 
Creator Карпань , Яна Олегівна
 
Subject 0514 Біотехнологія
ДНК-паспортизація і картування геному
 
Description На даний час в світовому масштабі бере розвиток сучасна, перспективна наука з різноманітними направленнями біотехнологія – наука про нове виробництво, основане на біологічних процесах.
Зараз біотехнологію розглядають в нерозривному поєднанні із рослинництвом, бо з одної сторони біотехнологія слугує прогресу рослинництву, з другої, рослинництво являє собою практичне впровадження фундаментальної біотехнології.
Досягнення науково-технічного прогресу без введення нових біотехнологій в виробництво практично неможливе. Значне місце в розробці направлення науки займає метод культури рослинних клітин, тканин та органів. Така стратегія дозволяє вирішити ряд практичних проблем, таких як одержання сортових ліній оздоровлення рослин, генних банків тощо.
Головні розділи, зв’язані з рослинництвом допоможуть вирішити деякі проблеми включають в себе:
- біологічну фіксацію азоту;
- одержання цінних рослин з культури рослинних клітин;
- використання культур клітин і тканин для вегетативного розмноження;
- використання протопластів для вегетативного розмноження, селекції на стійкість;
- генна інженерія;
За даними літературних джерел на сьогодні світовий ринок продукції біотехнології складає приблизно 140 млрд. доларів[1].
В країнах СНД темпи розвитку складають приблизно 11% в рік.
На Україні розроблено програму “Біотехнологія” (розробка прогресуючих біотехнологій потреб медицини, с/г. промисловості і охорони навколишнього середовища), яка повинна втілювати в життя реальні наукові технології на благо нашого добробуту.
В багатьох країнах біоіндустрія мікроклонального розмноження поставлена на поточну основу і представлена десятками активних функціонуючих підприємств. Для України це питання надзвичайно важливе, актуальне та нове.
Мікроклональне розмноження – безстатеве вегетативне розмноження, при якому одержуємо однакові форми, що дає змогу мати однорідний посадковий матеріал із покращеними результатами по врожайності та стійкості до патогенів. Цим шляхом можна розмножувати цінні та важко розмножувальні рослини, а також стерильні генотипи навіть тоді коли це не можливо зробити вегетативним способом. Швидкість та високий коефіцієнт розмноження, який досягає 1:1000000, і дає змогу в 2-3 рази скоротити строки відбору і одержання нових рослин в селекції при неперевершеному заощадженні коштів.
За допомогою мікроклонального розмноження можливо подолати період спокою рослин і проводити дослідження протягом року в умовах лабораторії.
На даний час вченими НУБіП розроблено декілька методів мікроклонального розмноження цінних рослинних культур.
Одним із шляхів мікроклонального розмноження, культивування та адаптації in vivo культури сурфінії являє собою одну із таких, що практично вже застосовується у нашому вузі і відкриває нові кордони по впровадженню перспективних результатів у виробництво.
 
Date 2009-12-17
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/msword
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/605/1/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%8C_%D0%94%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0.DOC
Карпань , Яна Олегівна (2009) Біотехнологічні прийоми клонального мікророзмноження сурфінії(Surfinia mini)мініатюрної. Магістра thesis, ННІ охорони природи і біотехнологій.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/605/