Запис Детальніше

Плямистості листків цукрових буряків та заходи обмеження їх розвитку в умовах західного Лісостепу України

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Плямистості листків цукрових буряків та заходи обмеження їх розвитку в умовах західного Лісостепу України
 
Creator Власюк, О.С.
 
Subject 632.4 Грибкові хвороби рослин
06.01.11-фітопатологія
 
Description Дисертаційна робота присвячена вивченню закономірностей розвитку церкоспорозу (Cercospora beticola Sacc.), фомозу (Phoma betae Frank.) та альтернаріозу (Alternaria alternata (Fr.) Keissl.) листків цукрових буряків залежно від впливу деяких факторів. Розроблені математичні моделі прогнозу появи і розвитку церкоспорозу, які ґрунтуються на гідротермічних показниках травня та червня. Встановлено вплив гідротермічних показників на поширення фомозу, які корелюють з кількістю опадів у третій декаді липня. Вперше визначено поширення та етіологію альтернаріозної плямистості листків цукрових буряків у зоні західного Лісостепу України. Збудника визначено як паразитичного сапрофіта, що уражує тканини ослаблених листків.
Визначено пригнічуючу дію розчинів фунгіцидів на проростання конідій збудників церкоспорозу та альтернаріозу залежно від терміну їх зберігання і концентрації розчинів. Вперше досліджено дію розчинів фунгіцидів на проростання конідій різних ізолятів грибів Cercospora beticola Sacc. та Alternaria alternatа (Fr.) Keissl у лабораторних умовах.
Дано оцінку стійкості сортів та гібридів цукрових буряків щодо ураження їх плямистостями листків. Не виявлено стійких до церкоспорозу сортів цукрових буряків, що вирощуються у Хмельницькій області. Доведено, що фони живлення рослин істотно впливають на ураження цукрових буряків хворобами листків. На покращених фонах розвиток церкоспорозу зростає, а фомозу та альтернаріозу – зменшується. Встановлено високу ефективність дії фунгіцидів проти церкоспорозу, а також їх вплив на урожайність і цукристість коренеплодів цукрових буряків в умовах як природного, так і штучного інфекційних фонів. Наведено економічну оцінку фунгіцидів для захисту посівів цукрових буряків від хвороб листків.
 
Date 2010-09-24
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5105/1/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8E%D0%BA_%D0%9E.%D0%A1.pdf
Власюк, О.С. (2010) Плямистості листків цукрових буряків та заходи обмеження їх розвитку в умовах західного Лісостепу України. PhD thesis, Робота виконана в Інституті цукрових буряків НААН України .
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5105/