Запис Детальніше

Колоїдно-хімічна діагностика гумусово-акумулятивного ґрунтотворення і родючості природних й агрогенних чорноземів Лівобережного Лісостепу та Приазов’я України.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Колоїдно-хімічна діагностика гумусово-акумулятивного ґрунтотворення і родючості природних й агрогенних чорноземів Лівобережного Лісостепу та Приазов’я України.
 
Creator Дегтярьов, В.В.
 
Subject 06.03.01-лісові культури та фітомеліорація
631.4 Грунтознавство. Грунтові дослідження
 
Description Дисертацію присвячено вирішенню наукової проблеми охорони та збереження родючості чорноземних ґрунтів України за даними колоїдно-хімічної діагностики гумусового стану чорноземів природних і агроекосистем Лівобережного Лісостепу і Приазов’я України, установлені головні закономірності формування і трансформації гумусу ґрунтів залежно від дії природних й антропогенних факторів, які визначають напрямок і хід гумусово-акумулятивного процесу ґрунтотворення, що дозволяє прогнозувати і управляти основними показниками родючості ґрунтів.
Доведено, що колоїдно-хімічними показниками рівня родючості чор-ноземів є не тільки вміст і запаси загального гумусу, а й уміст та співвідношення власне гумусових речовин і детриту, активної і пасивної колоїдних форм гумусу, уміст рухомих органічних речовин. Для оцінки рівня родючості чорноземів запропоновано систему колоїдно-хімічних показників кількісної і якісної оцінки гумусового стану, яка включає вміст і запаси загального гумусу, уміст власне гумусових речовин і детриту, уміст колоїдних форм гумусу, уміст рухомого гумусу, співвідношення ВГР:Д, АГ:ПГ, ПРЗГ.
Уперше наданий показник оцінки інтенсивності антропогенного впливу на ґрунти як співвідношення кількості власне гумусових речовин до кількості детриту у складі колоїдного пасивного гумусу чорноземів, установлені кількісні параметри цього показника.
Показано, що кожному окремому компоненту органічної частини ґрунту належить своя специфічна роль у структуроутворенні; ВГР і кальцій формують органо-мінеральні мікроагрегати, які з детритом утворюють макроагрегати.
 
Date 2010-09-22
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5111/1/%D0%94%D0%B5%D0%B3%D1%82%D1%8F%D1%80%D1%8C%D0%BE%D0%B2_%D0%92.%D0%92.pdf
Дегтярьов, В.В. (2010) Колоїдно-хімічна діагностика гумусово-акумулятивного ґрунтотворення і родючості природних й агрогенних чорноземів Лівобережного Лісостепу та Приазов’я України. PhD thesis, Харківський НАУ ім. В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5111/