Запис Детальніше

Полезахисна ефективність системи лісових смуг в умовах Правобережного Лісостепу.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Полезахисна ефективність системи лісових смуг в умовах Правобережного Лісостепу.
 
Creator Соваков, О.В.
 
Subject 630 Лісове господарство. Лісівництво
06.03.01-лісові культури та фітомеліорація
 
Description Дисертаційна робота присвячена вивченню лісівничо-таксаційних особливостей смугових і масивних насаджень, впливу поодиноких полезахисних лісових смуг та їх різних систем на покращення мікрокліматичних умов (зниження швидкості вітру, снігозатримання), покращення властивостей ґрунту та підвищення врожайності зернових колосових сільськогосподарських культур, у т.ч. озимої пшениці як основної продовольчої культури. Встановлена залежність висоти і бонітету лісових смуг від їх конструкції (ажурності).
Ефективність у зниженні швидкості вітру та снігозатримання “агрономічної” системи лісових смуг у середньому в 1,5 раза вища, ніж в “екологічній” системі. Даний вплив позначився безпосередньо на властивостях ґрунту поодиноких і різних систем ПЛС.
Із збільшенням “системності” впливу лісових смуг у напрямі поодинока лісова смуга – “екологічна” система – “агрономічна” система під їх захистом покращуються і властивості ґрунту: інтегральний коефіцієнт ґрунтопокращення (Кґі) відповідно складає 1,18 – 1,22 – 1,35; при цьому покращується і рівномірність їх впливу на польові угіддя (величина коефіцієнта екологічної рівномірності зменшується: КР = 2,8 – 2,7 – 1,6).
Урожайність зернових культур в системі лісових смуг підвищується в 1,3-1,5 раза. В “агрономічній” системі збільшення біологічного врожаю зерна озимої пшениці складає 33 % (в 1,33 раза).
 
Date 2010-10-26
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5116/1/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%9E.%D0%92.pdf
Соваков, О.В. (2010) Полезахисна ефективність системи лісових смуг в умовах Правобережного Лісостепу. PhD thesis, Робота виконана в Національному університеті біоресурсів і природокористування України Кабінету Міністрів України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5116/