Запис Детальніше

ПОШИРЕННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ШТУЧНО НАБУТОЇ НЕПЛІДНОСТІ КОРІВ ТА ТЕЛИЦЬ

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ПОШИРЕННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ШТУЧНО НАБУТОЇ НЕПЛІДНОСТІ КОРІВ ТА ТЕЛИЦЬ
 
Creator РОЗУМ, Є.Є.
 
Subject 619 Ветеринарна медицина
16.00.07- ветеринарне акушерство
 
Description Дисертація присвячена вирішенню проблеми профілактики неплідності корів, зумовленої порушенням заплідненості їх при штучному осіменіння.
Проведеними дослідженнями встановлено, що основною причиною низької ефективності штучного осіменіння корів і телиць є токсичність естрального слизу, яка сприяє зниженню заплідненості. На основі виявлених зв’язків розроблено спосіб визначення токсичності естрального слизу і прогнозування заплідненості корів шляхом використання еколого-токсикологічного експрес-методу з культурою Colpoda Steinii, а також розроблені технологічні прийоми щодо підвищення ефективності штучного осіменіння та профілактики неплідності. Доведено, що проведення санації матки корів з багаторазовими безрезультатними осіменіннями комплексними антибактеріальними препаратами до та після введення сперми відновлює функціональний стан статевих органів, що сприяє відновленню заплідненості. Доведена ефективність використання андрогенізованих корів-виявниць і однократного ректоцервікального способу штучного осіменіння без тривалої перетримки корів на прив’язі після введення сперми.
Розроблені рекомендації виробництву щодо підвищення штучного осіменіння та прогнозування заплідненості корів.
 
Date 2010-03-03
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5350/1/Rozum.pdf
РОЗУМ, Є.Є. (2010) ПОШИРЕННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ШТУЧНО НАБУТОЇ НЕПЛІДНОСТІ КОРІВ ТА ТЕЛИЦЬ. PhD thesis, Одеському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України, м. Одеса.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5350/