Запис Детальніше

ДИДАКТИЧНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРИ І ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО КОМПЛЕКТУ З КРЕСЛЕННЯ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ДИДАКТИЧНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРИ І ЗМІСТУ
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО КОМПЛЕКТУ З КРЕСЛЕННЯ
В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ
 
Creator СЕЛЕЗЕНЬ, В.Д.
 
Subject 371 Організація системи освіти та виховання. Шкільна організація
13.00.02-теорія та методика навчання (сільськогосподарські дисципліни)
 
Description Дисертація присвячена проблемі дидактичних засад структури і змісту навчально-методичного комплекту (НМК) з креслення для основної школи. Проаналізовано стан дослідженості проблеми в педагогіці та методиці навчання креслення, починаючи з 20-х років ХХ століття і до сьогодення. Експериментально доведено доцільність ієрархічного розташування різнорівневого дидактичного матеріалу для виявлення навченості учня, поетапного формування вмінь і навичок роботи з навчальною інформацією, а відтак формування основних компетентностей учня. Для інтенсифікації навчального процесу, його індивідуалізації, навчально-методичний комплект розроблено в двох підсистемах: дидактичний комплект учня і методичний комплект учителя, за участю яких реалізується особистісно орієнтований підхід до навчання. Перша підсистема інтерпретується як засіб учіння, друга – як засіб викладання.
Формувальним педагогічним експериментом доведено, що використання навчально-методичного комплекту дає позитивні якісні та кількісні зміни, зокрема в експериментальних класах простежується тенденція домінування репродуктивно-продуктивної та продуктивної навченості і зменшення кількості тих учнів, які навчаються репродуктивно. У контрольних класах суттєвих змін не виявлено.
Використання навчально-методичного комплекту на практиці створює умови для індивідуалізації навчання.
 
Date 2009-12-17
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5360/1/Selezen.pdf
СЕЛЕЗЕНЬ, В.Д. (2009) ДИДАКТИЧНІ ЗАСАДИ СТРУКТУРИ І ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО КОМПЛЕКТУ З КРЕСЛЕННЯ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ. PhD thesis, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Міністерство освіти і науки України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5360/