Запис Детальніше

АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС СВІЙСЬКИХ ГУСЕПОДІБНИХ ЗА РІЗНОГО АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС СВІЙСЬКИХ ГУСЕПОДІБНИХ
ЗА РІЗНОГО АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ
 
Creator ДАНЧЕНКО, О.О.
 
Subject 577 Матеріальні основи життя. Біохімія. Молекулярна біологія. Біофізика
03.00.04-біохімія
 
Description Дисертацію присвячено з’ясуванню механізмів антиоксидантного захисту у свійських гусеподібних за різного антропогенного навантаження. Обґрунтовано новий підхід до вирішення наукової проблеми оцінки стану про-антиоксидантної рівноваги організму птиці, встановлено, що антиоксидантний статус визначається як кількістю ендогенних антиоксидантів, так і ефективністю їхньої взаємодії. На двох породах гусей (італійській, горьківській) і мускусних качках доведено, що періоди фізіологічно зумовленої напруги в організмі птиці характеризуються зниженням збалансованості компонентів системи антиоксидантного захисту на всіх рівнях її організації. Доведено, що як за активністю окремих компонентів, так і за їхньою узгодженістю, найбільша напруга системи АОЗ у гусей спостерігається під час формування ювенального і контурного пір’я, а тому застосування технологічних засобів, які додатково навантажують систему АОЗ у зазначені терміни, недоцільно. Визначено, що загальний рівень узгодженості показників про-антиоксидантної рівноваги тканин печінки гусенят обернено пропорційний їх Е-вітамінній забезпеченості. За низької активності тканинних антиоксидантів підвищення збалансованості компонентів системи АОЗ є механізмом додаткової її активізації. Формування адаптивної відповіді на дію стрес-факторів супроводжується підвищенням ролі компонентів неферментативної складової системи АОЗ. Встановлено необхідність застосування антиоксидантних препаратів при вирощуванні Е-гіповітамінозних гусенят за комплексною технологією. Проведено порівняльний аналіз механізмів впливу антиоксидантів різної природи: синтетичного (дистинол), комплексного (стибіл з диметилсульфоксидом) і біогенного (стибіл). Встановлено, що усі застосовані антиоксиданти активізують систему АОЗ, але механізми їхнього впливу різняться: синтетичні препарати підвищують антиоксидантний статус за рахунок активізації ендогенних
антиоксидантів, а біогенний препарат стибіл – шляхом підвищення ефективності функціонування компонентів системи антиоксидантного захисту.
 
Date 2010-05-21
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5395/1/Danchenko.pdf
ДАНЧЕНКО, О.О. (2010) АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС СВІЙСЬКИХ ГУСЕПОДІБНИХ ЗА РІЗНОГО АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ. PhD thesis, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького та Таврійському державному агротехнологічному універси.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5395/