Запис Детальніше

ЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ТА ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ НЕСІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ
ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ТА ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ НЕСІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
 
Creator Диптан , С.А.
 
Subject 332 Регіональна економіка. Територіальна економіка. Економіка землі. Економіка житла
08.00.06 - економіка природокористування та охорони навколишнього середовища
 
Description У дисертації викладено наукові підходи до удосконалення системи контролю за використанням та охороною земель несільськогосподарського призначення.
Сформульовано поняття економічного механізму контролю за використанням та охороною земель як систему заходів, форм і методів, спрямованих на вдосконалення системи управління земельними ресурсами шляхом впливу фінансово-економічними важелями на суб’єктів земельних відносин з метою протидії та упередження нераціонального використання та розпорядження земельними ресурсами з порушенням існуючих норм та вимог законодавства.
Визначено особливості використання земель несільськогосподарського призначення як територіального базису та засобу виробництва, які мають враховуватися при здійснення контролю за використанням та охороною цих земель.
Запропоновані методи оцінки еколого–економічної ефективності контролю за використанням та охороною земель несільськогосподарського призначення.
Обґрунтовано методику оцінки екологічної шкоди (збитку), заподіяної навколишньому природному середовищу, природним ресурсам, здоров’ю людей, а також різним суб’єктам правовідносин і господарської діяльності, зокрема пропонується економічна формула для підрахунку збитків і втрат, зумовлених ушкодженням і знищенням всіх видів майна та ресурсів, включаючи природні ресурси та земельні ділянки несільськогосподарського призначення, більша частина з яких відноситься до об’єктів нерухомості.
Доведено необхідність запровадження інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб, який найширшим чином використовується в юридичній практиці Європейського Союзу і стає активно затребуваним в Україні.
Удосконалено методику визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земель через порушення природоохоронного законодавства, а саме: запропоновано замінити показник нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що зазнала забруднення (засмічення) на приведений норматив витрат на відшкодування вартості втрачених або ушкоджених природних властивостей земельних ділянок по адміністративному району (місту обласного підпорядкування).
 
Date 2010-03-11
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5397/1/Diptan.pdf
Диптан , С.А. (2010) ЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ТА ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ НЕСІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. PhD thesis, Національний університет біоресурсів і природокористування України Кабінету Міністрів України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5397/