Запис Детальніше

МІЛДЬЮ ВИНОГРАДУ Й УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАХИСНИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title МІЛДЬЮ ВИНОГРАДУ Й УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАХИСНИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ
 
Creator ШАДУРА, Н.І.
 
Subject 06.01.11-фітопатологія
634.8 Виноградарство. Культурні сорти винограду. Виноградники
 
Description В умовах Причорноморської низовини Південного Степу України в 2000-2008 рр. визначені екологічні особливості розвитку патогену; встановлені інтенсивність поширення й рівень шкідливості мілдью на різних сортах винограду; обґрунтована раціональна системи захисту винограду проти мілдью для різних за польовою стійкістю сортами.
За даними багаторічного моніторингу розроблені моделі короткострокового й довгострокового прогнозування поширення і розвитку мілдью для промислових виноградних насаджень Причорноморської низовини Південного Степу України.
Багаторічними дослідженнями доведено, що зниження інтенсивності розвитку захворювання в 17 разів на листках і в 23 рази на гронах дозволяють скоротити прямі втрати врожаю на 37% і більше. Загибель вічок зменшується на 84%, кількість розвинених пагонів збільшується на 18, плодоносних на 14%, кількість грон, що сформувалися, – на 27%. Вміст цукрів у соку ягід зростає більше ніж на 20%.
Уперше проведена диференціація районованих сортів винограду за ступенем польової стійкості до мілдью і вивчена залежність між польовою стійкістю до мілдью й біохімічним складом лози, листків і ягід. Отримані нами дані з біохімічного складу органів виноградної рослини в різні фази його розвитку можуть бути використані в експрес-діагностиці під час визначення стійкості сорту до мілдью в конкретних зонах його інтродукції.
Науково обґрунтовано й експериментально доведено, що при скороченні числа спеціальних обробок проти мілдью на сортах з різною стійкістю з 6 до 2-4 ефективність захисних заходів залишається високої і становить від 79 до 99%. Для проведення обробок у захисті проти мілдью вперше рекомендований фунгіцид Піларстін, 50% к.с. (ефективність 94,4-95,7%), а також показана можливість використання Коллісу, 30% к.с. і Електису, 75% в.г. Дано економічну оцінку вдосконаленої системи захисту винограду проти мілдью. Основні результати роботи пройшли виробничу перевірку.
 
Date 2010-04-23
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/5425/1/Shadura.pdf
ШАДУРА, Н.І. (2010) МІЛДЬЮ ВИНОГРАДУ Й УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАХИСНИХ ЗАХОДІВ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ. PhD thesis, Національний інститут винограду і вина ''Магарач'', НААН України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/5425/