Запис Детальніше

Прогноз і обґрунтування контролю забур’яненості посівів пшениці озимої в умовах екологізації землеробства.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Прогноз і обґрунтування контролю забур’яненості посівів пшениці озимої в умовах екологізації землеробства.
 
Creator Мустафа, К.
 
Subject 631 Загальні питання сільського господарства
632.5 Шкідливі рослини (тобто шкідливі для інших рослин)
633.1 Хлібні злаки. Зернові культури
06.01.13 -гербологія
 
Description Дисертація присвячена методологічному обґрунтуванню необхідності для раціонального землеробства використання прогнозу появи сходів бур’янів у якості біологічної основи для створення системи їх технологічно, енергетично, госпо-дарськи, економічно ефективного і екологічно безпечного контролю та удосконаленню методики прогнозування. На прикладі культури пшениці озимої в умовах стаціонарного досліду з систем землеробства показані результати порівняльної експериментальної верифікації трьох методів прогнозування появи сходів бур’янів у її посівах протягом весняно-літньої вегетації – інструментального, біологічного та розрахункового. За результатами верифікації виявлений кращим розрахунковий метод, точність якого сягає –19–27 %, математична достовірність свідчить про адекватність фактичної появи сходів бур’янів прогнозованій.
Встановлений вплив на точність прогнозу появи сходів бур’янів технологічних умов вирощування пшениці озимої. Зменшують точність цього прогнозу промислова модель системи землеробства, плоскорізний і поверхневий основний обробіток ґрунту, розміщення пшениці після кукурудзи на силос, посушливі умови вегетаційного періоду. Для збільшення точності розрахункового методу прогнозування запропонована методика коригування величини одного із його предикторів, коефіцієнта прогнозу.
В роботі викладений можливий алгоритм використання прогнозу появи сходів бур’янів для обґрунтування системи їх ефективного контролю, який об’єднує визначення допуску рясності репродуктивних рослин бур’янів у посівах, розрахунок еколого-економічних порогів їх забур’яненості, індексу для оцінки оптимальності вибору протибур’янових засобів, зокрема гербіцидів.
За результатами досліджень виробництву запропоноване прогнозування появи сходів бур’янів у посівах пшениці озимої розрахунковим методом. Для досягнення урожайності зерна пшениці озимої 5 т/га, адекватної ресурсному забезпеченню, за екологічного землеробства рекомендоване застосування системи ефективного контролю бур’янів з досягненням допуску репродуктивних екземплярів, яка об’єднує полицево-безполицевий основний обробіток ґрунту в сівозміні, в складі якого під пшеницю після люцерни ґрунт обробляють плоскорізом на 20–22 см, а після гороху і кукурудзи на силос – дискуванням на 8–10 см, та гербіцидів, визначених на підставі прогнозу появи їх сходів і еколого-економічних порогів забур’яненості. Рентабельність вирощування пшениці за цієї системи становить 80,8–168,0 %, а продуктивність праці – 0,27–0,3 т зерна за людино-годину.
 
Date 2012-04-11
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13031/1/%D0%9C%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%84%D0%B0.pdf
Мустафа, К. (2012) Прогноз і обґрунтування контролю забур’яненості посівів пшениці озимої в умовах екологізації землеробства. PhD thesis, Робота виконана у Національному університеті біоресурсів і природокористування України Кабінету Міністрів України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13031/