Запис Детальніше

Телязіоз великої рогатої худоби зони Полісся України (поширення, діагностика, лікування)

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Телязіоз великої рогатої худоби зони Полісся України (поширення, діагностика, лікування)
 
Creator Овчарук, В.М.
 
Subject 619 Ветеринарна медицина
636.2 Велика рогата худоба
16.00.11 – паразитологія, гельмінтологія
616 Патологія. Клінічна медицина
 
Description Викладено матеріали досліджень щодо епізоотичної ситуації за телязіозу великої рогатої худоби в господарствах зони Полісся України, зокрема, з визначенням сезонних та зональних особливостей.
Встановлено, що збудником хвороби великої рогатої худоби в зоні Полісся України є Thelazia rhodesi, проміжним хазяїном – Musca autumnalis (68,3 % від загальної кількості мух).
Досліджено клінічні ознаки хвороби, при цьому встановлено гострий перебіг, зі змінами морфологічних, біохімічних та імунологічних показників крові хворих тварин. Доведено, що вплив гельмінтів спричинює лейкоцитоз, еозинофілію та зміни у лейкоцитарній формулі. Внаслідок життєдіяльності телязій та їх токсинів, показники обміну речовин змінюються, що відбувається на тлі розвитку функціональних та структурних змін в організмі великої рогатої худоби. Зареєстровано гістологічні зміни кон’юнктиви ока, хворих на телязіоз тварин. Визначено інтенсивність обсіювання мікроорганізмами слизових оболонок кон’юнктиви очей, інвазованих Thelazia rhodesi.
За телязіозу випробувано антигельмінтні препарати на великій рогатій худобі вітчизняного виробника НВФ “Бровафарма” та встановлено їх ефективність на основі позитивних клінічних змін та морфологічних показників крові. Розроблено та запропоновано з метою запобігання телязіозної інвазії “Спосіб комбінованого захисту очей великої рогатої худоби від нападу мух і профілактики телязіозу”.
 
Date 2012-06-22
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13743/1/%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BA_f.pdf
Овчарук, В.М. (2012) Телязіоз великої рогатої худоби зони Полісся України (поширення, діагностика, лікування). PhD thesis, Робота виконана в Національному університеті біоресурсів і природокористування України Кабінету Міністрів України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13743/