Запис Детальніше

Агрохімічне обґрунтування застосування добрив за вирощування садивного матеріалу картоплі з мінібульб.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Агрохімічне обґрунтування застосування добрив за вирощування садивного матеріалу картоплі з мінібульб.
 
Creator Єсипенко, В.А.
 
Subject 631.8 Добрива. Збагачення органічних і неорганічних добрив. Стимулювання росту рослин. Ростові речовини. Рослинні стимулятори
635.2 Харчові бульбоплоди та цибулинні
06.01.04-агрохімія
 
Description Результати досліджень показали, що застосування добрив Яра Міла сприяє покращенню поживного режиму ґрунту і підвищенню його родючості, збільщуючи вміст мінерального азоту, рухомого фосфору та обмінного калію в орному та підорному шарах грунту. Покращення поживного режиму ґрунту у варіантах з добривами Яра Міла сприяє кращому розвитку рослин картоплі, збільшуючи асиміляційну поверхню листя та підвищуючи продуктивність фотосинтезу і обумовлюючи зростання бульбоутворення.
Додаткове внесення Mg15 обумовлювало краще використання поживних речовин із ґрунту (обмінного калію та рухомого фосфору), сприяло підвищенню продуктивності фотосинтезу та інтенсифікувало процес бульбоутворення.
Встановлено, що застосування добрив Яра Міла (9–14–20), (10–20–20) та підживлення картоплі Mg15 обумовлювало збільшення виходу насіннєвої фракції картоплі на 10–13 % порівняно з внесенням простих добрив.
Визначено ефективність внесення різних форм мінеральних добрив за вирощування насіннєвого матеріалу картоплі на дерново-середньопідзолистих супіщаних ґрунтах. Застосування простих добрив із комбінацією Mg15 та Яра Міла обумовлювало високу окупність 1 кг діючої речовини NPK врожаєм – 38–41 кг бульб. За цього внесення Mg15 забезпечувало найбільшу енергетичну ефективність – 3,9 та найвищу вартість приросту і рентабельність – 207 %.
 
Date 2011-12-09
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13782/1/%D0%84%D0%A1%D0%98%D0%9F%D0%95%D0%9D%D0%9A%D0%9E_f.pdf
Єсипенко, В.А. (2011) Агрохімічне обґрунтування застосування добрив за вирощування садивного матеріалу картоплі з мінібульб. PhD thesis, Робота виконана у Національному університеті біоресурсів і природокористування України Кабінету Міністрів України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13782/