Запис Детальніше

Гіподерматоз і стронгілятози органів травлення великої рогатої худоби (діагностика та заходи боротьби)

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Гіподерматоз і стронгілятози органів травлення великої рогатої худоби (діагностика та заходи боротьби)
 
Creator Савчук, І.М.
 
Subject 636.2 Велика рогата худоба
16.00.11 – паразитологія, гельмінтологія
616.9 Контактні захворювання. Інфекційні та заразні захворювання, гарячки
 
Description У дисертації представлено матеріали поширення, вікової та сезонної динаміки у великої рогатої худоби гіподерматозу та стронгілятозів органів травлення у вигляді моноінвазій та змішаної гіподерматозно-стронгілятозної; встановлено видовий склад збудників у тварин в господарствах України (на прикладі Сумської області).
Вивчено особливості біології, клінічні ознаки при одночасному паразитуванні стронгілят органів травлення та личинок H. bovis, а також біохімічні показники крові тварин.
Встановлено зміни біохімічних показників крові у великої рогатої худоби за змішаної інвазії – гіперпротеїнемію, підвищення вмісту креатиніну, сечової кислоти та загальних імуноглобулінів. При визначенні терапевтичної ефективності препаратів встановлено, що гіподектин за змішаної інвазії забезпечує найвищу екстенс- та інтенсефективність – 100 % за гіподерматозу та відповідно 93,3 % та 81,7 % за стронгілятозів органів травлення.
Розроблені методичні рекомендації «Гіподерматозно-стронгілятозна інвазія у великої рогатої худоби та заходи боротьби».
На підставі клінічних, копроовоскопічних і біохімічних досліджень та проведених випробувань обґрунтована доцільність використання препаратів бронтелу, гіподектину, нововерму та ектосану за змішаної гіподерматозно-стронгілятозної інвазії великої рогатої худоби.
 
Date 2012-04-18
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13788/1/%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%87%D1%83%D0%BA.pdf
Савчук, І.М. (2012) Гіподерматоз і стронгілятози органів травлення великої рогатої худоби (діагностика та заходи боротьби). PhD thesis, Робота виконана в Сумському національному аграрному університеті Міністерства аграрної політики і продовольства України..
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13788/