Запис Детальніше

Сезонні зміни консортивних зв’язків птахів у лісах Центрального Полісся.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Сезонні зміни консортивних зв’язків птахів у лісах Центрального Полісся.
 
Creator Климчук, О.О.
 
Subject 06.03.03-лісознавство і лісівництво
630 Лісове господарство. Лісівництво
 
Description Дисертаційне дослідження присвячене дослідженню процесу формування системи консортивних зв’язків птахів у консорціях сосни звичайної у чистих соснових, березово-соснових насадженнях та дуба звичайного у чистих дубових і грабово-дубових насадженнях. Виявлено видовий склад орнітоконсортів деревних порід у досліджуваних насадженнях, рівень їх активності та мінливість цих показників. Всього у складі консорцій деревних порід протягом року зафіксовано 34 види птахів та 7 видів взаємодій птахів з ядрами консорцій. Головним чином переважають топічні та трофічні зв’язки. Форичні та фабричні зв’язки є нечисельними та опосередкованими.
Вперше для умов Центрального Полісся визначено особливості сезонних змін видового складу, рівня активності птахів-консортів у консорціях сосни звичайної у чистих соснових, березово-соснових насадженнях та дуба звичайного у чистих дубових і грабово-дубових насадженнях. Найбагатшими на різноманітні функціональні групи є консорція соснового насадження у весняно-літній період та консорція дубового насадження в осінній період. Функціональний склад характеризується домінуванням дріміофілів та значними змінами співвідношення річних та сезонних видів. Домінуючою серед топоморф є група зоофагів.
 
Date 2012-06-08
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13899/1/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D1%87%D1%83%D0%BA.pdf
Климчук, О.О. (2012) Сезонні зміни консортивних зв’язків птахів у лісах Центрального Полісся. PhD thesis, Робота виконана в Житомирському національному агроекологічному університеті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13899/