Запис Детальніше

Ясен звичайний (Fraxinus exselsior L.) та його форми: біоекологія, розмноження і використання в Правобережному Лісостепу України.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ясен звичайний (Fraxinus exselsior L.) та його форми: біоекологія, розмноження і використання в Правобережному Лісостепу України.
 
Creator Баюра, О.М.
 
Subject 582 Систематика рослин
630 Лісове господарство. Лісівництво
06.03.01-лісові культури та фітомеліорація
58 Ботаніка
 
Description Дисертація присвячена вивченню біологічних, екологічних і декоративних
властивостей, способів розмноження F. excelsior та його форм: F. excelsior ‘Albo-variegata’ Hayne, F. excelsior ‘Aurea’ Persoon, F. excelsior ‘Crispa’ Willdenow,
F. excelsior ‘Monophylla Pendula’ Aiton, F. excelsior ‘Pendula’ Boom і використання їх в Правобережному Лісостепу України.
Проаналізовано систему та філогенез роду Fraxinus L., природний ареал поширення F. excelsior та його формову різноманітність.
У ході проведених спостережень визначено терміни початку та закінчення основних фаз росту й розвитку F. excelsior і його декоративних форм. Встановлено тривалість та динаміку росту однорічних пагонів, тривалість вегетаційного періоду. З’ясовано, що ритміка вегетації декоративних форм відповідає кліматичному ритму Лісостепу України та є показником високої пристосованості їх до умов даного регіону.
Досліджено зимостійкість та посухостійкість, відношення до кислотності ґрунту, світловибагливість та тіньовитривалість, особливості цвітіння та плодоношення в умовах Правобережного Лісостепу України. Встановлено, що
F. excelsior та його декоративні форми є зимостійкими та посухостійкими. За вибагливістю до освітлення F. excelsior належить до геліофітів.
Опрацьовано способи насіннєвого, мікроклонального розмноження
F. excelsior та вегетативного розмноження його декоративних форм.
Дано оцінку декоративності F. excelsior та його форм. Запропоновано особливості використання досліджуваних рослин та наведено варіанти використання їх при створенні ландшафтних композицій в Правобережному Лісостепу України.
 
Date 2012-06-08
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13902/1/%D0%91%D0%B0%D1%8E%D1%80%D0%B0.pdf
Баюра, О.М. (2012) Ясен звичайний (Fraxinus exselsior L.) та його форми: біоекологія, розмноження і використання в Правобережному Лісостепу України. PhD thesis, Робота виконана в Уманському національному університеті садівництва Міністерства аграрної політики та продовольства України .
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13902/