Запис Детальніше

Продуктивність сортів пшениці м’якої озимої залежно від строків сівби та фонів мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України.

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Продуктивність сортів пшениці м’якої озимої залежно від строків сівби та фонів мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України.
 
Creator Дергачов , О.Л.
 
Subject 631 Загальні питання сільського господарства
633.1 Хлібні злаки. Зернові культури
06.01.09-рослинництво
 
Description Наведено результати досліджень щодо особливостей формування продуктивності сортів пшениці м’якої озимої залежно від строків сівби та фонів живлення за вирощування після гороху. За сівби сортів 5 жовтня отримано по фонах живлення 6,0–6,4 т/га зерна, що на 1,3–1,0 т більше ніж за сівби 15 вересня. За сівби 15 та 25 вересня максимальну врожайність (5,31–6,19 т/га) залежно від фонів живлення формує сорт Монотип, мінімальну (3,84–5,16 т/га) – Миронівська 65, але за сівби цього ж сорту 5 жовтня врожайність становить 6,22–6,68 т/га. Максимальну врожайність формує сорт Октава за сівби 5 жовтня – 6,70–6,98 т/га. Встановлено, що оптимально обраний сорт за різних строків сівби залежно від умов року і фону живлення формує 0,21–1,47 т/га додаткового врожаю зерна або 5-28% від середнього усіх сортів за варіантами технології.
Переважаючими чинниками, які визначають якість зерна, є погодні умови та сорт. Умови року обумовлюють показник седиментації на 71%; ІДК – 57 %; відношення P/L – 50 %; вміст білка – 47 %; силу борошна – 39 %; вміст клейковини – 27 %. Суттєвим є їх вплив на змішувальну здатність борошна – 18 % та масу 1000 зерен – 13 %. Сортовими особливостями обумовлюються такі показники, як маса 1000 зерен на 62 %; натура зерна – 32 %, об’єм хліба, вміст клейковини, сила борошна та якість клейковини – 26–23 %; вміст білка, відношення P/L, змішувальна здатність борошна лише на 12,3–9,8 % та показник седиментації – 2,3 %.
Якість насіння також суттєво залежала від погодних умов вирощування та системи живлення материнських рослин.
Обґрунтовано економічну та енергетичну ефективність отримання врожаю зерна пшениці м’якої озимої до 6,44 т/га за сівби сортів 5 жовтня на фоні N60P60K60+N30(IV)+N30(VIII) при середньому по сортах рівні рентабельності 120 % і коефіцієнті енергетичної ефективності 3,07.
 
Date 2012-05-16
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/13976/1/%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2.pdf
Дергачов , О.Л. (2012) Продуктивність сортів пшениці м’якої озимої залежно від строків сівби та фонів мінерального живлення в Правобережному Лісостепу України. PhD thesis, Робота виконана в Миронівському інституті пшениці імені В.М. Ремесла НААН України.
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/13976/