Запис Детальніше

EVOLUTION OF Cs-137 CONTENT OF PRIVATE SECTOR MILK PRODUCED IN SETTLEMENTS OF DUBROVYTSIA DISTRICT OF RIVNE REGION

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title EVOLUTION OF Cs-137 CONTENT OF PRIVATE SECTOR MILK PRODUCED IN SETTLEMENTS OF DUBROVYTSIA DISTRICT OF RIVNE REGION
Динамика содержания Cs-137 в молоке частного сектора населенных пунктов Дубровицкого района Ровенской области
Динаміка вмісту Cs-137 в молоці приватного сектору населених пунктів Дубровицького району Рівненської області
 
Creator Borul, Natalia; National Aviation University
 
Subject
Chernobyl accident; Cs-137; internal radiation dose; private sector milk; radioactive contamination
504.75.(477)(045)

доза внутреннего облучения; молоко частного сектора; радиоактивное загрязнение; Чернобыльская катастрофа; Cs-137
504.75.(477)(045)

доза внутрішнього опромінення; молоко приватного сектору; радіоактивне забруднення; Чорнобильська катастрофа; Cs-137
504.75.(477)(045)
 
Description In the article a problem of radioactive contamination of private sector milk produced in Dubrovytsiadistrict of Rivne region which is the most affected by the Chernobyl accident has been considered. The monitoringresults of Cs-137 content in milk of settlements under study have been analyzed for a period of 1988-2010.
Рассмотрена одна из наиболее важных проблем радиоактивно загрязненных территорий в результатеЧернобыльской катастрофы − радиоактивное загрязнение молока частного сектора как основногодозоформирующего продукта питания. Установлена роль радиоактивно загрязненной продукции, потребляемойнаселением, в формировании доз внутреннего облучения населения и, следовательно, в определении уровнярадиоэкологической опасности для населения, проживающего на загрязненных радиоактивными веществамитерриториях. Приведены данные радиационного мониторинга территорий, наиболее пострадавших в результатеЧернобыльской катастрофы населенных пунктов исследуемого района, полученные за 1988-2010 гг. группойконтроля радиологической обстановки. Проанализированы профилактические меры относительно уменьшениясодержания радионуклидов в молоке, так как их применение является весомой предпосылкой улучшениярадиоэкологической обстановки в исследуемых населенных пунктах
Розглянуто одну з найбільш важливих проблем радіоактивно забруднених територій унаслідок Чорнобильськоїкатастрофи − радіоактивне забруднення молока приватного сектору як основного дозоутворюючого продуктухарчування. Установлено роль радіоактивно забрудненої продукції, що споживається населенням, у формуваннідози внутрішнього опромінення населення, а отже й у визначенні рівня радіоекологічної небезпеки длянаселення, яке проживає на забруднених радіоактивними речовинами територіях. Наведено дані радіаційногомоніторингу територій найбільш постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи населених пунктівдосліджуваного району, отримані групою контролю за радіологічною обстановкою за 1988–2010 рр.Проаналізовано профілактичні заходи щодо зменшення вмісту радіонуклідів у молоці, оскільки їх застосуванняє вагомою передумовою покращення радіоекологічної обстановки в досліджуваних населених пунктах.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2015-02-23
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/7571
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 60, № 3 (2014); 80-86
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 60, № 3 (2014); 80-86
Proceedings of National Aviation University; Том 60, № 3 (2014); 80-86
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).