Запис Детальніше

INFLUENCE OF SURFACTANTS ON SURFACE TENSION AND SATURATED VAPOR PRESSURE OF HYDROCARBONS

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title INFLUENCE OF SURFACTANTS ON SURFACE TENSION AND SATURATED VAPOR PRESSURE OF HYDROCARBONS
Влияние поверхностно-активных веществ на поверхностное натяжение и давление насыщенного пара углеводородов
Вплив поверхнево-активних речовин на поверхневий натяг і тиск насиченої пари вуглеводнів
 
Creator Ledovskykh, Volodymyr; National Aviation University
Stepanov, Nikolay; National Technical University of Ukraine “Kyiv Polytechnic Institute”
Freimantal, Ekaterina; National Aviation University
 
Subject
distillation; hydrocarbons saturated vapor pressure; intermolecular interactions; surface-active substances; surface tension
665.666.2(045)

давление насыщенного пара углеводородов; межмолекулярное взаимодействие; перегонка; поверхностно-активные вещества; поверхностное натяжение
665.666.2(045)

міжмолекулярна взаємодія; перегонка; поверхневий натяг; поверхнево-активні речовини; тиск насиченої пари вуглеводнів
665.666.2(045)
 
Description Results of comparative research of non-volatile additives influence on surface tension of hydrocarbons(stalagmometric method) and on saturated pressure vapor are provided. It was shown that in hydrocarbon media withincluded surfactant addition weakening of surface tension on the border of liquid and gas phases and increasing ofsaturated vapor pressure may occur. Which allows for increase of light oil products yield in primary oil refining.
Рассмотрены результаты сравнительного исследования влияния нелетучих добавок на поверхностноенатяжение углеводородов (сталагмометрический метод) и давления их насыщенного пара. Показано, что вприсутствии добавок может наблюдаться уменьшение поверхностного натяжения углеводородной жидкости награнице раздела с воздухом и соответствующее увеличение давления ее насыщенного пара (положительноеотклонение от закона Рауля). Отмечено, что зависимость этих показателей от концентрации добавки имеетэкстремальный антибатный характер, что свидетельствует об уменьшении сил притяжения между молекуламиуглеводородов вследствие их диспергирования под действием добавки и возрастании диссоциацииассоциированных между собой за счет дисперсионного взаимодействия молекул углеводородной фазы.Описано, что увеличение давления насыщенного пара углеводородной жидкости и соответствующее снижениеее температуры кипения дают возможность повышать выход светлых фракций нефтепродуктов в процессахпервичной переработки нефти.
Розглянуто результати порівняльного дослідження впливу нелетких добавок на поверхневий натяг вуглеводнів(сталагмометричний метод) і тиску їх насиченої пари. Показано, що у присутності добавок може спостерігатисязменшення поверхневого натягу вуглеводневої рідини на межі розділу з повітрям і відповідне збільшення тискуїї насиченої пари (позитивне відхилення від закону Рауля). Зазначено, що залежність цих показників відконцентрації добавки має екстремальний антибатний характер, що свідчить про зменшення сил тяжіння міжмолекулами вуглеводнів унаслідок їх диспергування під дією добавки та зростанні дисоціації асоційованих міжсобою за рахунок дисперсійної взаємодії молекул вуглеводневої фази. Описано, що збільшення тиску насиченоїпари вуглеводневої рідини і відповідне зниження її температури кипіння дають можливість підвищувати вихідсвітлих фракцій нафтопродуктів у процесах первинної переробки нафти.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2015-02-23
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/7575
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 60, № 3 (2014); 98-102
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 60, № 3 (2014); 98-102
Proceedings of National Aviation University; Том 60, № 3 (2014); 98-102
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).