Запис Детальніше

КОНЦЕПТУАЛЬНА Й МОВНА КАРТИНИ СВІТУ ЯК ПОХІДНІ ЕТНІЧНИХ МЕНТАЛІТЕТІВ

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/8365/
 
Title КОНЦЕПТУАЛЬНА Й МОВНА КАРТИНИ СВІТУ ЯК ПОХІДНІ ЕТНІЧНИХ МЕНТАЛІТЕТІВ
 
Creator Ригованова, Вікторія Анатоліївна
 
Subject Збірники наукових праць
 
Description Стаття присвячена опису особливостей, що проявляються у взаємозв’язку й взаємозалежності етнічних менталітетів та концептуальних і мовних картин світу. Подається визначення кожного із наведених термінів. Авторка наголошує на тому, що концептуальна картина світу є первинною порівняно з
мовною. Однак саме остання реалізує й вербалізує етнокультурну модель світу, зберігає її та передає з
покоління в покоління. На думку авторки, мова не фіксує все одночасно, вона виявляє здатність описувати все своїми власними засобами. Робиться висновок про те, що одне й те саме поняття, один і той самий фрагмент реальності має різноманітні способи актуалізації за допомогою слів у різних мовах. Такий підхід до вивчення мовних об’єктів і явищ є перспективним у сучасній лінгвістиці.
The author o f the article analyses the functional semantic value o f authorized phrases o f perception in the Ukrainian and English considering the achievements o f modern syntactical theory. The peculiarities o f semantically
complicated sentence, taking in consideration the influence o f perceptional authorized propositions, are under discussion.
 
Publisher Донецький національний університет
 
Date 2006
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/8365/1/V_Ryhovanova_LS_1_GI4.pdf
Ригованова, Вікторія Анатоліївна (2006) КОНЦЕПТУАЛЬНА Й МОВНА КАРТИНИ СВІТУ ЯК ПОХІДНІ ЕТНІЧНИХ МЕНТАЛІТЕТІВ Лінгвістичні студії (14).