Запис Детальніше

Самоорганізаційна система виявлення концептуальних зв’язків у тестах

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Самоорганізаційна система виявлення концептуальних зв’язків у тестах
Самоорганизационная система выявления концептуальных связей в текстах
A SELF-SYSTEM TO IDENTIFY CONCEPTUAL RELATIONSHIPS IN A TEXT
 
Creator Vavilenkova, Anastasia; National Aviation University
 
Subject
концептуальні відношення; логіко-лінгвістична модель; природна мова; розширена мережа переходів; семантичне моделювання
004.519.7 (045)

естественный язык; концептуальные отношения; логико-лингвистическая модель; расширенная сеть переходов; семантическое моделирование
004.519.7 (045)

concptual relationships; logic and linguistic model; natural language; transition network; semantic modling
004.519.7 (045)
 
Description Запропоновано проект системи виявлення концептуальних зв’язків у текстах, що базується на використанні логіко-лінгвістичних моделей текстової інформації. У матеріалах статті проаналізовано засоби побудови змістовних зв’язків у текстових документах. Проведено паралель між створенням тематичних прогресій та мереж переходів із кінцевим числом станів. Продемонстровано недоліки роботи методу розширених мережпереходів та висвітлено переваги побудови логіко-лінгвістичних моделей речень природної мови як основного механізму функціонування самоорганізаційної системи. Виявлення концептуальних зв’язків стало можливим за рахунок зіставлення та заміни предикатних змінних і констант.
Предложен проект системы выявления концептуальных связей в текстах, который базируется на использовании логико-лингвистических моделей текстовой информации. В материалах статьи осуществлен анализ способов построения смысловых связей в текстовых документах. Проведена параллель между созданием тематических прогрессий и сетей переходов с конечным числом состояний. Продемонстрированы недостатки работы метода расширенных переходов и высветлены преимущества построения логико-лингвистических моделей предложений естественного языка как основного механизма функционирования самоорганизационной системы.Выявление концептуальных связей стало возможным благодаря сопоставлению и замене предикатных переменных и констант.
The purpose of this study is to identify conceptual relationships in texts based on the use of logic and linguistic models of textual information. There are analyzed tools for building meaningful relationships within text documents. This analysis compares the creation of thematic progressions and a finite state transition network. This work demonstrates the disadvantages of the augmented finite state transition network and highlights the advantages of constructing logic and linguistic models of natural language sentences as the key operation mechanism of self-system. Identifying of conceptual relationships is possible by matching and replacing the predicate variables and constants.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2015-04-21
 
Type


 
Format application/pdf
application/pdf
application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/7780
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 62, № 1 (2015); 63-69
Вестник Национального авиационного университета; Том 62, № 1 (2015); 63-69
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 62, № 1 (2015); 63-69
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).