Запис Детальніше

Culturological approach to the organization of the educational process

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/9546/
http://pptp.kubg.edu.ua/images/2015/1/5.pdf
 
Title Culturological approach to the organization of the educational process
Культурологічний підхід в організації освітнього процесу
Культурологический подход в организации образовательного процесса
 
Creator Сисоєва, Світлана Олександрівна
Галицька, Майя Михайлівна
 
Subject Index Copernicus
РИНЦ
Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Наукові (входять до науковометричних баз і мають ISSN, DOI та індекс цитування журналу)
Збірники наукових праць
 
Description The article deals with the content and value сultural of education as a part of osvitology and discipline, which is part of an interdisciplinary master’s program «Osvitology»; analysis the relationship of the concepts of «culture» and «education», principles and practices underlying the Culturology of Education.
У статті розкрито зміст та значення культурології освіти як складової освітології та навчальної дисципліни, що входить до складу міждисциплінарної магістерської програми «Освітологія». Осмислення проблем освіти у широкому соціально-культурному контексті є одним із найважливіших завдань сьогодення. Розв’язання цього завдання вимагає звернення до фундаментальних витоків освіти, розгляду освіти як частини культури, культуротворчого процесу людства. Саме таке бачення освіти лежить в основі наукового напряму інтегрованого пізнання освіти – освітології та її складової – культурології освіти. У статті проаналізовано взаємозв’язок понять «культура» та «освіта», принципи та підходи, що лежать в основі культурології освіти.
Вказано, що метою навчальної дисципліни «Культурологія освіти» є формування знань про культурно-історичні, соціокультурні, культурно-психологічні умови розвитку освіти; створення умов для осмислення сучасної освіти як соціокультурної технології; дослідження функцій освіти з відтворення історичної культури суспільства, культурної традиції та підготовки магістрантів до участі в реалізації програм подальшого соціокультурного розвитку, до інноваційної діяльності. Зроблено висновок, що в останні роки культурологічні проблеми розвитку освіти в Україні набувають все більшого поширення і знаходять своє відображення у педагогічній науці та практиці. Культурологія освіти, як складова освітології, сприяє створенню такого освітнього простору, де найбільш повно взаємодіють різні
культури, формується толерантність і повага до Іншого та культури Іншого, відбувається усвідомлення, що глобальна культура складається з різних культур, множинність яких і створює її унікальне забарвлення й забезпечує здатність до саморозвитку як її цілісності,так і кожної її складової.
В статье раскрыто содержание и значение культурологии образования как составляющей освитологии и учебной дисциплины, входящей в состав междисциплинарной магистерской программы «Освитология»; проанализирована взаимосвязь понятий «культура» и «образование», принципы и подходы, лежащих в основе культурологии образования.
 
Publisher ВП "Едельвейс"
 
Date 2015
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/9546/1/Sysoieva_OSV_Pp.pdf
Сисоєва, Світлана Олександрівна та Галицька, Майя Михайлівна (2015) Культурологічний підхід в організації освітнього процесу Педагогічний процес: теорія та практика (1-2). с. 18-22. ISSN 2078-1687