Запис Детальніше

Порівняльна характеристика базисів вейвлетів для представлення мовних сигналів

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Порівняльна характеристика базисів вейвлетів для представлення мовних сигналів
Сравнительная характеристика базисов вейвлетов для представления речевых сигналов
Comparative characteristics of the bases of wavelets to represent the speech signals
 
Creator Styskun, A. M.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject вейвлет-функція Хаара;вейвлет “Мексиканський капелюх”; перетворення сигналів.
вейвлет-функция Хаара; вейвлет “Мексиканская шляпа”; преобразование сигналов.
wavelet function of Haar; wavelet "Mexican hat"; the conversion of signals
 
Description Вейвлети дозволяють виділяти одночасно як низькочастотні характеристики сигналу, так і високочастотні складові. Ця властивість є суттєвою перевагою в задачах обробки мовних сигналів у порівнянні з віконним перетворенням Фур'є, де, варіюючи шириною вікна, вибираємо масштаб, на якому потрібно виділяти особливості в сигналі. Дискретним вейвлет-перетворенням називають подання сигналів у вигляді узагальненого ряду Фур'є за системою базисних функцій, які виникають з деякого вихідного вейвлета за рахунок операцій зсуву в часі і зміни часового масштабу. Досліджується залежність відносної помилки апроксимації від верхньої частоти спектру, нормованої на величину масштабу, для двох типівсигналів: вейвлет-функції Хаара і вейвлета «Мексиканський капелюх».
Вейвлеты позволяют выделять одновременно как низкочастотные характеристики сигнала, так и высокочастотные составляющие. Это свойство является существенным преимуществом в задачах обработки речевых сигналов по сравнению с оконным преобразованием Фурье, где, варьируя ширину окна, приходится выбирать масштаб, на котором требуется выделять особенности в сигнале. Дискретным вейвлет-преобразованием называют представление сигналов в виде обобщенного ряда Фурье по системе базисных функций, возникающих из некоторого исходного вейвлета за счет операций сдвига во времени и изменения временного масштаба. Исследуется зависимость относительной ошибки аппроксимации от верхней частоты спектра, нормированной на величину масштаба, для двух типов сигналов: вейвлет-функции Хаара и вейвлета «Мексиканская шляпа».
Wavelets allow us to delineate both a low frequency signal characteristics, and high-frequency components. This property is a significant advantage in problems of speech signal processing in comparison with the windowed Fourier transform, where, by varying the width of the window to choose the scale at which you want to highlight features in the signal. Discrete wavelet transform called the representation of signals in the form of a generalized Fourier series in the system of basic functions that arise from some source wavelet due to shift operations in time and change the time scale. The dependence of the relative error of approximation ofthe upper frequency spectrum, normalized to the scalefor two types of signals: the wavelet function and the Haar wavelet "Mexican hat".
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2011-06-01
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/78
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 45 (2011); 46-51
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 45 (2011); 46-51
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 45 (2011); 46-51
 
Language rus
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/78/714
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).