Запис Детальніше

Low-noise amplifier

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Low-noise amplifier
Усилитель с додетекторной компенсацией шумов
Підсилювач з додетекторною компенсацією шумів
 
Creator Gulkov, V. B.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
Makarenko, A. S.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject Low-noise amplifier; noise compensation; samples; the composite filter; noise reduction
малошумящий усилитель; компенсация шума; выборки; составной фильтр; подавление шума
підсилювач з малим рівнем шумів; компенсація шуму; вибірки; складений фільтр; подавлення шуму
 
Description The mixture of signal and noise processing device is considered in this article. It contains two channels: the main channel (MC) contains the mixture of signal and noise, and compensation channel (CC) that extracts just a noise from the mixture. The feature of the processing circuit is that the mixture samples are formed by short impulses at the moments of passing signal through zero. Further antiphase noise is set in the channels, adder by which the noise is removed from mixture is set on the cannels output. Study of the described device was carried out for simulated AM signal and white Gaussian noise in simulation environment Matlab. The results are shown, that device reduces noise by 16 dB of power.
В работе рассматривается устройство обработки смеси сигнала и шума. Устройство содержит два канала. Основной канал(ОК), в котором содержится смесь сигнала и шума, и компенсационный канал(КК), который выделяет из смеси только шум. Особенность схемы обработки заключается в том, что выборки смеси сигнала и шума в КК берутся короткими импульсами в моменты переходов сигнала через ноль. Далее в каналах устанавливается противофазность шумов, на выходе каналов установлен сумматор, с помощью которого и устраняется шум из смеси. Изучение описанного устройства было проведено в среде моделирования MATLAB для смоделированного АМ сигнала и белого гауссового шума. Полученные результаты засвидетельствовали, что устройство подавляет шум на -16дБ по мощности.
В роботі розглядається пристрій обробки суміші сигналу та шуму. Пристрій містить два канали. Основний канал (ОК), який містить суміш сигналу та шуму, та компенсаційний канал(КК), що виділяє із суміші тільки шум. Особливістю схеми обробки є те, що вибірки суміші сигналу та шуму в КК здійснюються короткими імпульсами в моменти переходів сигналу через нуль. Далі в каналах встановлюється притифазність шумів, на виході каналів встановлено суматор, за допомогою якого і вилучається шум із суміші. Дослідження описаного пристрою було проведено в середовищі моделювання MATLAB для змодельованого АМ сигналу та білого гауссового шуму. Отримані результати засвідчили, що пристрій подавляє шум на -16дБ по потужності.
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2012-11-29
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/235
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 50 (2012); 47-52
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 50 (2012); 47-52
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 50 (2012); 47-52
 
Language ukr
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/235/266
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).