Запис Детальніше

Визначення функціонального стану людини за багаторівневим дискретним вейвлет-перетворенням пульсового сигналу

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Визначення функціонального стану людини за багаторівневим дискретним вейвлет-перетворенням пульсового сигналу
Определение функционального состояния человека многоуровневым дискретным вейвлет-преобразованием пульсового сигнала
Human functional state definition by the multilevel discrete wavelet transformation of a pulse wave biosignal
 
Creator Pritula, A. A.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
Sharpan, O. B.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject функціональний стан людини; пульсовий сигнал; дискретне вейвлет-перетворення
функциональное состояние человека; пульсовой сигнал; дискретное вейвлет-преобразование
functional state; pulse wave; discrete wavelet transformation
 
Description Проаналізовані можливості багаторівневого дискретного вейвлет-перетворення пульсових коливань для оцінки впливу тестових факторів на функціональний стан людини. Встановлено, що характер вейвлет-коефіцієнтів пульсового сигналу та значення середньоквадратичного їх відхилення дають можливість якісно і кількісно визначити вплив певного тестового фактору на функціональний стан людини, індентифікувати загальні і індивідуально різні для окремих людей тенденції його змін. Це перспективно для діагностики звичок людини, її існування в умовах навколишнього середовища та прогнозування індивідуальної реакції організму на зовнішній вплив.
Проанализованы возможности многоуровневого дискретного вейвлет-преобразования пульсовых колебаний для оценки влияния тестовых факторов на функциональное состояние человека. Установлено, что характер вейвлет-коэффициентов пульсового сигнала и значения их среднеквадратического отклонения дают возможность качественно и количественно оценивать влияние определенного тестового фактора на функциональное состояние человека, идентифицировать общие и индивидуально разные для отдельных людей тенденции его изменений. Это перспективно для диагностики привычек человека, прогнозирования индивидуальной реакции организма на внешнее влияние.
The facilities of multilevel discrete wavelet transform of pulse wave biosignal are analysed to estimate the influence of testing factors on the human functional state. It is ascertained, that the nature of wavelet coefficient of a pulse wave biosignal and the value of their mean-square deviation makes possible for us to assess qualitatively and quantitatively influence of a definite testing factor to the functional state of a person and to identify general and personal tendency changes for particular person. It is perspective for the diagnostic of the personal`s habits and for a prediction of a personal reaction to the external influence.
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2012-11-29
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/115
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 50 (2012); 75-82
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 50 (2012); 75-82
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 50 (2012); 75-82
 
Language ukr
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/115/271
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).