Запис Детальніше

Сегментація мовного сигналу з використанням вейтвлет-перетворення

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Сегментація мовного сигналу з використанням вейтвлет-перетворення
Сегментация речевого сигнала с использованием вейвлет-преобразования
Voice signal segmentation using wavelet transforms
 
Creator Dyuzhayev, L. P.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
Sokolov, D. Y.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject вейвлет-перетворення; деталізація; апроксимація; сегментація
вейвлет-преобразование; детализация; аппроксимация; сегментация
wavelet transform; detailing; approximation; segmentation
 
Description У даній статті наводиться алгоритм сегментації мовного каналу з використанням кратномасштабного аналізу та вейвлет-перетворення, що показує як в межах стаціонарних ділянок значну роль для аналізу мови відіграють спектральні особливості сигналу, що визначаються передатною характеристикою мовного тракту, яка змінюється в процесі артикуляції. Тобто мовний сигнал характеризується нелінійними флуктуаціями різних масштабів, які є унікальними для різних дикторів. Запропоновані у статті модифікації алгоритму кратномасштабного аналізу дозволяє знаходити мітки границь мiжфонемних переходів у звукових сигналах різних дикторів.
В данной статье приводится алгоритм сегментации речевого канала с использованием кратномасштабного анализа и вейвлет-преобразования, который показывает как в пределах стационарных участков значительную роль для анализа языка играют спектральные особенности сигнала, которые определяются передаточной характеристикой речевого тракта и изменяется в процессе артикуляции. Т.е. речевой сигнал характеризуется нелинейными флуктуациями различных масштабов, которые являются уникальными для различных дикторов. Предложенные в статье модификации алгоритма кратномасштабного анализа позволяет находить метки границ межфонемних переходов звуковых сигналов различных дикторов.
This article provides a voice channel segmentation algorithm using the multiresolution analysis and wavelet transform, which features both within the stationary sites significant role for the analysis of language play signal spectral characteristics that are determined by the transfer function of the vocal tract, and is changed in the process of articulation. I.e., speech is characterized by nonlinear fluctuations of different size, which are unique to the various speakers. Proposed in this paper algorithm modification for multiresolution analysis allows you to find borders labels of interphoneme transitions for the sounds of different speakers.
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2012-11-29
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/233
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 50 (2012); 30-35
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 50 (2012); 30-35
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 50 (2012); 30-35
 
Language ukr
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/233/264
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).