Запис Детальніше

О квантовомеханических и классических способах описания волновых свойств фотонов

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title О квантовомеханических и классических способах описания волновых свойств фотонов
About quantum mechanical and classical interpretation of the photon’s wave properties
Про квантовомеханічні та класичні засоби опису хвильових властивостей фотонів
 
Creator Demjanenko, P. O.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
Zinkovskiy, Yu. F.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject Ψ-функция фотонов; волновые свойства фотонов; дифракция фотонов
Ψ-function of the photon; the wave properties of photons; diffraction of photons
Ψ-функція фотонів; хвильові властивості фотонів; дифракція фотонів
 
Description Приведены результаты применения уравнения Шрѐдингера и соотношения неопределенностей Гейзенберга для описывания проявлений волновых свойств фотонов, як материальных частиц. Ψ-функция фотона, как решение уравнения Шрѐдингера, оказалась тождественной решению волновых уравнений Максвелла для электрической и магнитной составляющих напряженностей полей в плоской бегущей электромагнитной волне, распространяющейся вдоль направления движения фотона. Применение соотношений неопределенностей Гейзенберга для описывания отклонения фотона при прохождении им узкого отверстия, также привело к выражению, хорошо согласующемуся с классическим. Полученные результаты позволяют “по новому” посмотреть на некоторые “старые” проблемы оптики. В частности такие, как дифракция одиночных фотонов, дифракция фотонов на входных отверстиях телескопов, возрастание радиуса когерентности света, приходящего от далеких звезд.
The results of application of Schrödinger equation and Heisenberg‘s uncertainty relation for the photons wave properties description as material particles are presented. Ψ-function of photon as a solution of Schrödinger equation was found to be identical to the solution of Maxwell‘s wave equations for electrical and magnetic components of field intensity in the running plane electromagnetic wave propagating along direction of photon‘s motion. Application of Heisenberg‘s uncertainty relation for the description of photon‘s deviation during passing the narrow hole has led to results well agreed with classical interpretation. Obtained results provide a “new view” on some “old” problems in optics. Specifically they are diffraction of sole photons, diffraction of photons on the tele-scopes inlets, growth of coherence radius of the light coming from the distant stars.
Наведені результати застосування рівняння Шрьодінгера та співвідношення невизначеностей Гайзенберга для опису проявів хвильових властивостей фотонів, як матеріальних частинок. Ψ-функція фотона, як Розв’язок рівняння Шрьодінгера, виявилася тотожною розв’язку хвильових рівнянь Максвела для електричної та магнітної складових напруженостей полів в плоскій біжучій електромагнітній хвилі, що розповсюджується вздовж напрямку руху фотона. Застосування співвідношень невизначеностей Гайзенберга для опису відхилення фотона при проходженні ним вузького отвору, також привело до виразу, що добре узгоджується з класичним. Отримані результати дозволяють “по новому” поглянути на деякі “старі” проблеми оптики. Зокрема, такі, як дифракція поодиноких фотонів, дифракція фотонів на вхідних отворах телескопів, зростання радіусу когерентності світла, що приходить від далеких зірок.
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2013-04-29
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/536
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 52 (2013); 129-135
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 52 (2013); 129-135
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 52 (2013); 129-135
 
Language ukr
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/536/505
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).