Запис Детальніше

Neural-genetic method for synthesis of antennas and microwave devices

Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування.

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Neural-genetic method for synthesis of antennas and microwave devices
Нейронно-генетичний метод синтезу антен тa пристроїв НВЧ
Нейронно-генетический метод синтеза антенн и устройств СВЧ
 
Creator Dubrovka, F. F.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
Vasylenko, D. O.; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Subject antennas, microwave devices, methods of calculation of antennas and microwave devices
антени; НВЧ пристрої; методи розрахунку антен та НВЧ пристроїв
антенны; СВЧ устройства, методы расчета антенн и СВЧ устройств
 
Description A neural-genetic concept is proposed for synthesis of antennas and microwave devices. A device to be optimized is modeled by artificial neural networks and synthesis is made by genetic algorithm based inversion of the artificial neural networks.
Запропоновано підхід до синтезу антен та пристроїв НВЧ, в якому моделювання об'єкту здійснюється за допомогою штучних нейроннш мереж, а синтез здійснюється шляхом інверсії штучної нейронної мережі за допомогою генетичного алгоритму. Проектування антен та пристроїв НВЧ із використанням програм точного електродинамічного розрахунку та сучасних методів оптимізації (таких, наприклад, як генетичні алгоритми) демонструє високу надійність та ефективність, однак вимагає значних витрат обчислювальних ресурсів та часу. Так, при використанні генетичного алгоритму значна частина часу оптимізації витрачається на розв’язання електродинамічної задачі для кожного з пристроїв, що відповідають хромосомам у популяції. Це значною мірою унеможливлює використання достатньо великих значень популяції, необхідних для всебічного дослідження простору можливих рішень, що через стохастичну природу генетичного алгоритму змушує повторювати процес оптимізації 10...20 разів для упевненості знаходження глобального екстремуму (оптимального розв'язку) задачі.  
Предложен синтез антенн и устройств СВЧ, в котором моделирование объекта осуществляется с помощью искусственных нейронных сетей, а собственно синтез осуществляется HHBepcntq искусственной нейронной сети с помощью генетического алгоритма.
 
Publisher National Technical University of Ukraine
 
Date 2008-05-26
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
 
Format application/pdf
 
Identifier http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/717
 
Source BULLETIN of National Technical University of Ukraine. Series RADIOTECHNIQUE. RADIOAPPARATUS BUILDING; № 36 (2008); 60-66
Вісник НТУУ "КПІ". Серія Радіотехніка, Радіоапаратобудування; № 36 (2008); 60-66
Вестник НТУУ "КПИ". Серия Радиотехника, Радиоаппаратостроение; № 36 (2008); 60-66
 
Language ukr
 
Relation http://radap.kpi.ua/radiotechnique/article/view/717/687
 
Rights 1.  Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).