Запис Детальніше

Мотивація запозичень та особливості функціонування полонізмів у новітній українській мові (на матеріалі сучасного україномовного телевізійного простору)

Zhytomyr State University Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://eprints.zu.edu.ua/7491/
 
Title Мотивація запозичень та особливості функціонування полонізмів у новітній українській мові (на матеріалі сучасного україномовного телевізійного простору)
 
Creator Крехно, Т. І.
 
Subject Ukrainian
 
Description У статті описано факт активізації слів польського походження в сучасній українській мові як тенденцію модернізації лексикону. Укладено реєстр-мінімум новітніх лексичних запозичень із польської мови, що побутують у мовленнєвому просторі сучасних українських телевізійних каналів. Досліджено мотиви запозичень та функціональне значення полонізмів, з’ясовано їх статус, особливості адаптаційних процесів. Виявлено, що поновлення в активному словнику лексем польського походження, насамперед, пов'язане з бажанням повернути мові втрачені самобутні риси, абстрагуватися від російського словника, до якого українська мова була штучно наближена на початку XX століття.
 
Date 2012
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
ukraine
 
Identifier http://eprints.zu.edu.ua/7491/1/61%2B%2B38.pdf
Крехно, Т. І. (2012) Мотивація запозичень та особливості функціонування полонізмів у новітній українській мові (на матеріалі сучасного україномовного телевізійного простору). ВІСНИК Житомирського державного університету імені Івана Франка (61). pp. 190-193.