Запис Детальніше

Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози
 
Creator Пешкова, В.М.
Саяпіна, О.Я.
Солдаткін, О.О.
Дзядевич, С.В.
 
Subject Молекулярна і клітинна біотехнології
 
Description Мета. Розробити ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози. Методи. У роботі використано кондуктометричні перетворювачі, що складаються з двох пар золотих гребінчастих електродів. На поверхню останніх нанесено біоселективну мембрану, до скла дуякої входять ферменти глюкозооксидаза, мутаротаза, α-глюкозидаза. Резуль тати. Лінійний діапазон концентрації глюкози і мальтози, яку можна виявляти задопомогою кондуктометричного біосенсора для визначення мальтози, становить від 0,002 до 1 мМ. Час, потрібний для встановлення концентрації мальтози в розчині, дорівнює 1–2 хв. Досліджено залежність величини відгуку біосенсора на внесення субстрату від рН, іонної сили та буферної ємності робочого розчину, представлено дані по селективності біосенсора. Розроблений кондуктометричний біосенсор характеризується високою операційною стабільністю та відтворюваністю сигналу. Висновки. Створено ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози та проаналізовано його робочі характеристики. Запропоновану методику вимірювання мальтози можна застосовувати у подальшому в харчовій промисловості для контролю і оптимізації виробництва.
Aim. To develop enzyme conductometric biosensor for maltose determination. Methods. A conductometric transducer consisting of two gold pairs of electrodes was applied. Three-enzyme membrane (glucose oxidase, mutarotase, a-glucosidase) immobilized on the surface of the conductometric transducer was used as a bioselective element. Results. A linear range of maltose conductometric biosensor was from 0,002 mM to 1 mM for glucose and maltose detection. The time of maltose analysis in solution was 1–2 minutes. The dependence of biosensor responses to substrate on pH, ionic strength, and buffer capacity of work solution was studied. The data of biosensor selectivity are presented. The developed conductometric biosensor is characterized by high operational stability and signal reproducibility. Conclusion. The enzyme conductometric biosensor for maltose determination has been developed. The analytical characteristics of the maltose biosensor were investigated. The proposed method could be used in food industry to control and optimize production.
 
Date 2010-02-02T11:31:14Z
2010-02-02T11:31:14Z
2009
 
Type Article
 
Identifier Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози / В.М. Пешкова, О.Я. Саяпіна, О.О. Солдаткін, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2009. — Т. 25, № 4. — С. 272-278. — Бібліогр.: 18 назв. — укp.
0233-7657
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/5689
577.15, 573.6
 
Language uk
 
Publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України