Запис Детальніше

Роль активних форм кисню в підвищенні термостабільності антиоксидантних ферментів коренів пшениці після теплового загартування

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Роль активних форм кисню в підвищенні термостабільності антиоксидантних ферментів коренів пшениці після теплового загартування
 
Creator Карпець, Ю.В.
Колупаєв, Ю.Є.
Мусатенко, Л.І.
 
Subject Біологія
 
Description The influence of short-term high-temperature hardening (42 ºС, 1 min) of wheat plantlets on the activity and the thermostability of catalase and peroxidase has been studied. Hardening caused an increase of the activity and the thermostability of both enzymes. The pretreatments of plantlets with the inhibitor of protein biosynthesis, cycloheximide, or with the antioxidant, ionol, substantially levelled the stated changes. The conclusion about the role of the reactive oxygen species as signal intermediates and the induced protein biosynthesis in changes of the activity and the thermostability of antioxidative enzymes of plantlets after the heat hardening has been made.
 
Date 2010-03-31T16:22:12Z
2010-03-31T16:22:12Z
2008
 
Type Article
 
Identifier Роль активних форм кисню в підвищенні термостабільності антиоксидантних ферментів коренів пшениці після теплового загартування / Ю.В. Карпець, Ю.Є. Колупаєв, Л. I. Мусатенко // Доп. НАН України. — 2008. — № 12. — С. 136-140. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.
1025-6415
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/7496
581.1.036.2:577.15
 
Language uk
 
Publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України