Запис Детальніше

Вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів
 
Creator Жеребор, Т.А.
Козар, С.Ф.
Усманова, Т.О.
 
Subject Ґрунтова мікробіологія
 
Description Наведено результати досліджень впливу лектину картоплі на ростову активність бактерій родів Azotobacter і Azospirillum. Вивчено залежність росту мікроорганізмів від його вмісту в живильному середовищі в діапазоні концентрацій 0,2–20 мкг/мл. Визначено оптимальну концентрацію лектину в середовищі для консорціуму Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) та Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), за якої зростають показники щільності популяції, питомої швидкості росту бактерій та зменшується час подвоєння біомаси мікроорганізмів.
Приведены результаты исследований влияния лектина картофеля на ростовую активность бактерий рода Azotobacter и Azospirillum. Изучено зависимость роста микроорганизмов от его содержания в питательной среде в диапазоне концентраций 0,2–20 мкг/мл. Определено оптимальную концентрацию лектина в среде для консорциума Аzotobacter vinelandii и Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) и Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), при которой увеличиваются показатели плотности популяции, удельной скорости роста бактерий и уменьшается время удвоения биомассы микроорганизмов.
It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased.
 
Date 2011-07-06T21:42:09Z
2011-07-06T21:42:09Z
2007
 
Type Article
 
Identifier Вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів / Т.А. Жеребор, С.Ф. Козар, Т.О. Усманова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2006. — Вип. 7. — С. 123-131. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.
1997-3004
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/23797
579.22:631.147
 
Language uk
 
Relation Сільськогосподарська мікробіологія
 
Publisher Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України