Запис Детальніше

Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
 
Creator Сакун, О.В.
 
Subject Теоретическая и экспериментальная криобиология
 
Description Визначено колонієутворюючу здатність дріжджових грибів S. cerevisiае, суспендованих у розчині “10% диметилсульфоксиду –
0,135М NaCl – вода”, після заморожування зі швидкостями 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії встановлено залеж-
ність локальної середньої швидкості охолодження у зразку, який заморожувався, на етапі кристалізації клітинної суспензії від
швидкості охолодження кріоносія в кріостаті та відстані від осі контейнерів циліндричної форми з діаметрами 10, 20 і 30 мм.
Висока колонієутворююча здатність мікроорганізмів S. cerevisiае спостерігається, якщо значна кількість клітин, які містяться
в контейнері для заморожування, на етапі кристалізації охолоджується зі швидкостями 4–8°С/хв. Максимальне значення
колонієутворюючої здатності мікроорганізмів S. cerevisiае досягається при заморожуванні в контейнері діаметром 20 мм за
швидкості охолодження холодоносія в кріокамері 5°С/хв.
Определена колониеобразующая способность дрожжевых грибов S. cerevisiае, суспендированных в растворе “10%
диметилсульфоксида – 0,135М NaCl – вода”, после замораживания со скоростями 1, 5 и 10°С/мин. Методом точечной термогра-
фии установлена зависимость локальной средней скорости охлаждения в замораживаемом образце на этапе кристаллизации
клеточной суспензии от скорости охлаждения крионосителя в криостате и расстояния от оси контейнеров цилиндрической
формы с диаметрами 10, 20 и 30 мм. Высокая колониеобразующая способность микроорганизмов S. cerevisiае наблюдается,
если значительное количество клеток, находящихся в контейнере для замораживания, на этапе кристаллизации охлаждается со
скоростями 4–8°С/мин. Максимальное значение колониеобразующей способности микроорганизмов S. cerevisiае достигается
при замораживании в контейнере с диаметром 20 мм при скорости охлаждения хладоносителя в криокамере 5°С/мин.
The colony-forming ability of the yeast fungi S. cerevisiae suspended in 10% (vol. %) dimethyl sulfoxide – 0.135 M NaCl – water
solution after freezing at the rates of 1, 5 and 10°C/min was determined. The method of multi-point thermography demonstrated the
dependence of the average cooling rate in a frozen sample on the crystallisation stage of cell suspension on the coolant cooling rate in
the cryostat and on the distance from the axles of cylindrical containers with the diameters of 10, 20 and 30 mm. The high colonyforming
ability of the microorganisms S. cerevisiae was observed if a considerable amount of cells in a freezing container is cooled at
the rates 4–8°C/min on the crystallization stage. The maximal colony-forming ability of the microorganisms S. cerevisiae was achieved
if they were frozen in a container with the diameter of 20 mm at the coolant cooling rate of 5°C/min in the cryochamber.
 
Date 2013-06-01T18:55:46Z
2013-06-01T18:55:46Z
2010
 
Type Article
 
Identifier Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми / О.В. Сакун // Пробл. криобиологии. — 2010. — Т. 20, № 1. — С. 59-65. — Бібліогр.: 8 назв. — укр., англ.
0233-7673
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/44457
577.35
 
Language uk
 
Relation Проблемы криобиологии
 
Publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України