Запис Детальніше

Inhibition of 2-hexenal autooxidation by essential oils from clove bud, laurel, cardamom, nutmeg and mace

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Inhibition of 2-hexenal autooxidation by essential oils from clove bud, laurel, cardamom, nutmeg and mace
Інгібітування автоокиснення 2-гексаналя етерними оліями гвоздиками, лавру, кардамону, мускатного горіху та мацису
 
Creator Misharina, Tamara
Terenina, Margarita
Krikunova, Natalia
 
Subject essential oils
inhibition
2-hexenal
oxidation
aliphatic aldehyde
етерні олії
інгібітування
окиснення
2-гексаналь аліфатичний ангідрид
аліфатичний ангідрид
 
Description The antioxidant properties and stability during the storage of hexane solutions of 5 individual essential oils from clove bud (Caryophyllus aromaticus L.), cardamom (Elettaria cardamomum L.), laurel (Laurus nobilis L.), nutmeg (Myristica fragrans Houtt.), and mace (Myristica fragrans Houtt) were studied by the method of capillary gas-liquid chromatography. We assessed the antioxidant properties by the efficiency of autooxidation inhibition of aliphatic aldehyde (trans-2-hexenal) into the corresponding carbon acid. The essential oil of clove bud had the maximal efficiency of inhibition of 2- hexenal oxidation (83 %), which did not depend on oil concentration in model solution. Antioxidant properties of essential oils of nutmeg, mace and laurel was connected with substituted phenols, and depended poorly on oils concentration in model systems. The stronger dependence of the antioxidant activity on the oil concentration in model solution was found for cardamom essential oil. We studied the changes in the essential oils composition during the storage of their hexane solutions for 100 days in the light and compared it with the stability of pure essential oils stored for a year. Методом капілярної газо-рідинної хроматографії вивчено антиоксидантні властивості і стабільність при зберіганні гексанових розчинів 5 індивідуальних етерних олій бутонів гвоздики (Caryophyllus aromaticus L.), кардамону (Elettaria cardamomum L.), лавру (Laurus nobilis L.), мускатного горіху (Myristica fragrans Houtt.) та мацису (Myristica fragrans Houtt). Проведено оцінку антиоксидантних властивостей за ефективністю інгібітування автоокиснення аліфатичного альдегіду (2-гексаналя) у відповідну карбонову кислоту. Встановлено, що максимальну ефективність інгібітування окиснення 2гексаналя, яка не залежить від концентрації олії в модельному розчині, має етерна олія гвоздики (83 %). Антиоксидантні властивості етерних олій мускатного горіху, лавру і мацису пов’язані з присутністю заміщених фенолів і слабо залежать від концентрації олій в модельних системах. Встановлена значна залежність антиоксидантної активності від концентрації олії для етерної олії кардамону. Вивчено зміни в складі етерних олій в процесі зберігання гексанових розчинів протягом 100 днів на світлі. Проведено порівняння їх стабільності зі стабільністю чистих етерних олій, що зберігались протягом року.
 
Date 2012-01-11T08:47:05Z
2012-01-11T08:47:05Z
2011
 
Type Article
 
Identifier Misharina T. Inhibition of 2-hexenal autooxidation by essential oils from clove bud, laurel, cardamom, nutmeg and mace / Tamara Misharina, Margarita Terenina, Natalia Krikunova // Chemistry & Chemical Technology . – 2011. – P. 161–165. – Bibliography: 29 titles.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/11297
 
Language ua
 
Publisher Publishing House of Lviv Polytechnic National University