Запис Детальніше

Study of the radiochemical and thermal conversions mechanism in products of processing of grapes

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Study of the radiochemical and thermal conversions mechanism in products of processing of grapes
 
Creator Dikiy, N.P.
Dovbnya, A.N.
Kutovoy, V.A.
Kutovoy, S.V.
Medvedeva, E.P.
Medvedev, D.V.
Borisenko, N.V.
 
Subject Применение ядерных методов
 
Description The extraction of biologically active substance was carried out with help of combination of the physical factors:
various conditions of temperature (40, 50, 60°С) and pressure of vacuum drying (8, 14, 16 mm Hg), and also various
radiation doses by electrons with energy 12 МeV (10, 20, 40 kGy). The investigations of dynamics of definition of
extract acidity and formation level of intermediate active products are carried out. It was established that the
modification of properties of grape raw material depends on type of grapes, requirements of vacuum drying and
radiation dose by electrons.
Екстракцію біологічно активних речовин було проведено за допомогою комбінації фізичних факторів:
різні режими температури (40, 50, 60°С) і тиску вакуумного сушіння (8, 14, 16 мм Hg), а також різні дози
опромінення електронами з енергією 12 МеВ (10, 20, 40 кГр). Проведено дослідження динаміки кислотності
екстрактів і рівня утворення проміжних активних продуктів. Показано, що зміна властивостей виноградної
сировини залежить від сорту винограду, умов вакуумного сушіння і дози опромінення електронами.
Экстракция биологически активных веществ была проведена с помощью комбинации физических
факторов: различные режимы температуры (40, 50, 60°С) и давления вакуумной сушки (8, 14, 16 мм Hg), а
также различные дозы облучения электронами с энергией 12 МэВ (10, 20, 40 кГр). Проведены исследования
динамики определения кислотности экстрактов и уровня образования промежуточно-активных продуктов.
Показано, что изменение свойств виноградного сырья зависит от сорта винограда, условий вакуумной сушки
и дозы облучения электронами.
 
Date 2015-05-13T16:56:51Z
2015-05-13T16:56:51Z
2005
 
Type Article
 
Identifier Study of the radiochemical and thermal conversions mechanism in products of processing of grapes / N.P. Dikiy, A.N. Dovbnya, V.A. Kutovoy, S.V. Kutovoy, E.P. Medvedeva, D.V. Medvedev, N.V. Borisenko // Вопросы атомной науки и техники. — 2005. — № 6. — С. 139-141. — Бібліогр.: 5 назв. — англ.
1562-6016
PACS: 87.58. Ji
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/81219
 
Language en
 
Relation Вопросы атомной науки и техники
 
Publisher Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України