Запис Детальніше

Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
 
Creator Писарева, Н.Є.
Зуй, М.Ф.
Писарев, Є.О.
Зайц, В.М.
 
Subject Аналитическая химия
 
Description Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропонований метод дозволяє встановити загальний вміст йоду у розчинах на рівні 20 мкг І/дм³ у рідинах та 1 мкг І/г у харчових продуктах. Визначенню не заважають йони купруму (до 50 мг/дм³) та феруму (до 100 мг/дм³) відповідно.
Показана возможность использования микроволновой пробоподготовки при кислотном разложении пищевых продуктов при определении иода в образцах кинетическим методом по реакции Сендела–Кольтгофа. Установлено, что влияние азотной кислоты можно нивелировать введением в систему сульфаминовой кислоты. Предложенный метод позволяет определять общее содержание иода при минимальной концентрации 20 мкг І/дм³ в жидкостях и 1 мкг І/г в пищевых продуктах. Определению не мешают ионы меди (до 50 мг/дм³) и железа (до 100 мг/дм3) соответственно.
Photometric method for total iodine content in food products after microwave digestion sample preparation using nitric acid by Sandell–Kolthoff reaction has been developed. It was demonstrated that nitric acid influence is eliminated by addition of sulfamic acid. The method allows to determine the total іodine concentration at minimum level of 20 mg I/l in liquids and 1 mg I/g in food products. Copper and iron ions have no effect on the reaction in concentrations up to 50 mg/l and 100 mg/l, respectively.
 
Date 2015-05-28T14:40:45Z
2015-05-28T14:40:45Z
2009
 
Type Article
 
Identifier Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.
0041–6045
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339
543.056+543.063+546.15
 
Language uk
 
Relation Украинский химический журнал
 
Publisher Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України