Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
Vernadsky National Library of Ukraine
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
|
|
Creator |
Цимбалюк, О.В.
Костерін, С.О. |
|
Subject |
Біофізика
|
|
Description |
Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжуються змiнами у впорядкованостi тензометричної системи (ΔS = 0). Такий самий феномен маємо i у випадку значних розтягувань (Δl/l0 ≈ 50%), але у бiльш вузькому дiапазонi температур: понад 30 °С i менше 40 °С. При великих розтягуваннях гладеньком’язових смужок шлунка (Δl/l0 ≈ 50%) як при вiдносно низьких (22–30 °С), так i при вiдносно високих (понад 37 °С) температурах мають мiсце iстотнi структурнi змiни в тензометричнiй системi. За цих умов спостерiгається iнверсiя знаку ентропiйних ефектiв: ΔS > 0 при T < 31 °С та ΔS < 0 при T > 37 °С. Обговорюється зв’язок мiж виявленими термодинамiчними ефектами i фiзiологiчними механiзмами регуляцiї функцiонування травного тракту. Применение уравнения Виганда–Снайдера проведен термодинамический анализ высокоэластичной деформации кольцевых гладких мышц антрального отдела желудка крыс. Показано, что малые (Δl/l0 ≈ 20%) растягивания гладкомышечных полосок желудка крыс (диапазон температур 22–48 °С) не сопровождаются изменениями в упорядоченности тензометрической системы (ΔS = 0). Такой же феномен наблюдается и при значительных растягиваниях (Δl/l0 ≈ 50%), но в более узком диапазоне температур: выше 30 °С и ниже 40 °С. При больших растяжениях гладкомышечных полосок желудка (Δl/l0 ≈ 50%) как при относительно низких (22–30 °С), так и при относительно высоких (выше 37 °С) температурах имеют место существенные структурные изменения в тензометрической системе. В этих условиях наблюдается инверсия знака энтропийных эффектов: ΔS > 0 при T < 31 °С и ΔS < 0 при T > 37 °С. Обсуждается связь между выявленными термодинамическими эффектами и физиологическими механизмами регуляции функционирования пищеварительного тракта. With using the Wiegand–Snyder equation, the thermodynamic analysis of a viscoelastic deformation of circular smooth muscle strips of rat’s stomach (antral part) is performed. It is shown that a small (Δl/l0 ≈ 20%) stretch of rat stomach smooth muscle strips (temperature range 22–48 °С) is not accompanied by changes in the ordering of the tensometric system (ΔS = 0). The same phenomenon is observed with a considerable stretching (Δl/l0 ≈ 50%), but in a narrower tempera- ture range: above 30 °C and below 40 °C. For large strains, gastric smooth muscle strips (Δl/l0 ≈ 50%) at relatively low (22–30 °C) and at relatively high (above 37 °C) temperatures undergo substantial structural changes in the ordering of the tensometric system. Under these conditions, there is the inversion of the sign of entropy effects: ΔS > 0 at temperatures below 31 °C and ΔS < 0 at temperatures above 37 °C. The relation between the identified thermodynamic effects and the physiological mechanisms of regulation of the functioning of the digestive tract is discussed. |
|
Date |
2015-08-19T16:35:36Z
2015-08-19T16:35:36Z 2013 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка / О.В. Цимбалюк, С.О. Костерін // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 6. — С. 162–168. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.
1025-6415 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/85787 577.35 |
|
Language |
uk
|
|
Relation |
Доповіді НАН України
|
|
Publisher |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
|
|