Якість харчування та особливості ліпопротеїнового профілю у дітей з вегетативними дисфункціями
Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Якість харчування та особливості ліпопротеїнового профілю у дітей з вегетативними дисфункціями
|
|
Creator |
Ковтюк, Наталія Іванівна
Нечитайло, Юрій Миколайович |
|
Subject |
діти, вегетативні дисфункції, харчування, ліпопротеїни, якість життя.
|
|
Description |
Мета: аналіз особливостей ліпопротеїнового профілю у дітей шкільного віку, що страждають на вегетативні дисфункції; оцінка основних складових показника якості життя дітей. Пацієнти і методи. Обстежено 36 дітей віком 8–13 років з явищами вегетативної дисфункції і 20 дітей контрольної групи. Середній вік дітей склав 9,4 року. Поряд з клініко$інструментальним обстеженням оцінювалися особливості ліпопротеїнового профілю, а також якість харчування і життя дітей. Результати. Встановлено однобічний характер харчування дітей з домінуванням злакових і кондитерських продуктів при недостатньому вживанні фруктів, рибних, м'ясних і молочних страв. Діти основної групи харчувалися менш збалансовано, мали нижчий рівень ліпопротеїнів високої щільності і вищий коефіцієнт атерогенності порівняно з контрольною групою. Висновки.У дітей з вегетативною дисфункцією має місце нераціональний характер харчування, і вони повинні отримувати відповідні дієтичні рекомендації щодо збалансованості їжі та включення продуктів, які зменшують явища дисліпідемії. У дітей з вегетативною дисфункцією спостерігається додатковий фактор ризику формування серцевої судинної патології у майбутньому у вигляді порушень ліпопротеїнового профілю. |
|
Date |
2015-09-25T10:12:14Z
2015-09-25T10:12:14Z 2014 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9320
|
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Современная педиатрия 2(58)/2014
|
|