Запис Детальніше

КОНЦЕНТРАЦІЯ ГІПОФІЗАРНИХ ГОРМОНІВ В КРОВІ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title КОНЦЕНТРАЦІЯ ГІПОФІЗАРНИХ ГОРМОНІВ В КРОВІ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ
 
Creator Бакун
Мартинюк, Т.В.
 
Subject гіпофізарні гормони
фолітропін
безпліддя
гипофизарные гормоны
фолитропин
бесплодие
pituitary hormones
follitropin
infertility
 
Description Вступ. Більшість авторів вважає, що продукція лютропіну (ЛГ) та фолітропіну (ФСГ) здійснюєть¬ся різними видами клітин, функціональна актив¬ність яких контролюється загальним рилізинг-гор- моном [2, с. 23].
Не дивлячись на існування загального гіпота- ламічного стимулятора продукції гонадотропінів, ступінь відповідної реакції гіпофізу на цого дію неоднорідна для ЛГ і ФСГ [4, с. 12; 6, с. 11]. Ці відмінності виявляються і при аналізі динаміки секреції гонадотропінів протягом менструального циклу. Секреція ФСГ, як відомо, активно зростає на початку менструального циклу, так що значення базальної секреції гормону в ранню фолікулінову фазу циклу в декілька разів перевищують таку в лютеїновій фазі [5, с. 56].
В преовуляторному періоді під впливом під-вищеного вмісту естрадіолу концентрація ФСГ падає, після чого відбувається овуляторний викид гормону. На відміну від ФСГ, секреція ЛГ незначно збільшується на початку циклу і практично не від-різняється в лютеїновій фазі [3, с. 34]. Вважається, що співвідношення ЛГ/ФСГ - біохімічний маркер ПКЯ і тому є показником до лабораторної діагнос¬тики. ПКЯ включає в себе обов’язкові (ановуляція, морфологічні ознаки полікістозних яєчників, без¬пліддя) і часті симптоми (ожиріння, гірсутизм). Патогенетичною основою ПКЯ є гіперандрогенія. Рівень ЛГ зросте у відповідь на підвищення кон¬центрації андрогенів.
Вважається, що із всіх естрогенних фракцій саме естрадіол найбільш об’єктивно відображає естрогенсекретуючу функцію яєчників.
Однією із причин порущень індукуючого фо- лікулогенезу в програмах екстракорпорального запліднення є спонтанна «паразитарна» пікова секреція ЛГ, що супроводжується прискореним дозріванням ооцитів і як наслідок початком їх лю- теїнізації до настання розрахункового часу овуля¬ції [2, с. 29; 4, с. 54]. Це може супроводжуватись відміною лікувального циклу через неможливість запліднення таких ооцитів чи відмови від переносу ембріонів внаслідок їх можливих морфологічних дефектів [1, с. 13; 3, с. 24; 7, с. 19].
Метою нашого дослідження було вивчення концентрації гіпофізарних гормонів в крові жінок із безпліддям.
Матеріали і методи дослідження. Відповідно до мети дослідження нами було проведене спеці¬альне дослідження рівня білкових (лютропін - ЛГ, фолітропін -ФСГ) гормонів в плазмі крові у жінок з безпліддям трубного походження, які склали осно¬вну групу в кількості 20 осіб. Такі ж дослідження рівня білкових гормонів були проведені і в контр¬ольній групі, яку склали соматично здорові жінки із збереженою репродуктивною функцією, вік яких відповідав віку пацієнток основної групи.
В основній (жінки з безпліддям трубного по-ходження) та контрольній групах проводилось спе-ціальне дослідження рівня білкових (лютропін-ЛГ, фолітропін-ФСГ) гормонів в плазмі крові на 2-3-й день менструального циклу - базовий рівень та в день пункції яєчника в циклі стимуляції суперовуляції. Рі-вень гормонів визначали ІФА шляхом використання набору реагентів для кількісного імуноферментного визначення вмісту гормонів в сироватці крові:
- «Гонадотропин ИФА-ФСГ»;
- «Гонадотропин ИФА-ЛГ».
Величину Р (достовірність різниці) визначали по таблиці Ст’юдента-Фішера. Різниці між порів¬нюючими середніми величинами рахувалися до¬стовірними при Р < 0,05. 
Результати дослідження та їх обговорення.
Результати, що отримані нами при дослідженні ба-зового рівня гормонів представлені в таблиці 1.
Проаналізувавши результати проведених нами досліджень, які наведені в таблиці 1 констатовано, що у жінок із безпліддям трубного генезу на 2-3 день менструального циклу ендокринна функція гонадотропоцитів передньої долі гіпофіза не від-різнялась від показників у контрольної групи. Цей факт виступав для нас додатковим критерієм для формування основної групи.
Рівень ЛГ на 2-3-ій день менструального циклу у пацієнток з безпліддям відрізнявся від показників у контрольній групі незначно. Співвідношення ЛГ до ФСГ в основній та контрольній групах було в межах 0,58-0,63.
За даними літератури [ 1, с. 16; 7, с. 34 ] коефі¬цієнт ЛГ/ФСГ коливається у здорових жінок в меж¬ах 1,5-2,0. У наших пацієнток як контрольної так і основної групи даний коефіцієнт дещо нижчий, що можна пояснити особливостями методики визна¬чення рівня гормонів в плазмі крові. Нами викорис-товувалась методика визначення кількості гормона (пкг/мл), в той час як в ряді лабораторій визначали активність в міжнародних одиницях (МО/л).
Зміни гормонального профілю в жінок із без-пліддям та в контрольній групі при дослідженні в день пункції яєчника в циклі стимуляції суперову- ляції відображені в таблиці 2
Звертає на себе увагу той факт, що у наших па-цієнток на висоті стимуляції суперовуляції конста-товано статистично значуще зниження рівня лютеї- нізуючого гормону з 16,2±5,27 до 1,08±0,06 пкг/мл.
Таке зниження рівня лютропіну в крові можна пояснити реципрокною залежністю між синтезом естрадіолу та активністю вертикалі люліберин-лю- тропін-прогестерон.
Таблиця 2
Концентрація гіпофізарних гормонів у крові
жінок в день пункції яєчника в циклі
стимуляції суперовуляції (М ±m)

Паралельно у обстежених жінок виявлено де¬яке підвищення рівня фолітропіну з 7,05±0,8 до 10,7±1,16 найімовірніше в результаті циркуля¬ції в крові екзогенно введеного даного гормону. Співвідношення ЛГ/ФСГ склало відповідно: 0,1 в стимульованому циклі; 2,2 в контрольній групі. Це досить важливо, оскільки нормальне функці¬онування яєчників можливе лише при співвідно¬шенні ЛГ/ФСГ 1-1,5.
Знижена секреція ЛГ у пацієнток з безплід¬дям трубного походження послаблює синтез по¬передників стероїдних гормонів. Внаслідок цьо¬го знижується продукція андрогенів в яєчнику.
Відомо [5], що овуляторному піку відпові¬дало майже 6-кратне збільшення концентрації естрадіолу. Збільшення концентрації естрогенів могло розглядатись і як стимул до різкого збіль¬шення секреції ЛГ та ФСГ, який з’являється на¬передодні овуляції.
Але у наших дослідженнях рівень ЛГ, навпа¬ки, знижений а ФСГ підвищений, що говорить про недостатню відповідь яєчників на стимуля¬цію, а також про можливість пошкодження фолі¬кулярного апарату за рахунок автоімунного про¬цесу.
Зниження концентрації ЛГ у пацієнток з без-пліддям трубного походження у фолікулінову фазу менструального циклу та недостатня кон¬центрація ФСГ призводять до порушення фолі- кулогенезу, овуляції та наступних секреторних перебудов ендометрію. Це, у свою чергу, може бути однією з причин безпліддя. Зниження рівня ЛГ можна пояснити ще і тим, що, необхідними для секреції ФСГ та ЛГ необхідно пульсуючі ви¬киди гонадотропін-рилізинг-гормонів гіпотала¬мусу при цьому не всі гонадотропні рецептори аденогіпофіза зв’язуються одним імпульсом гонадотропін-рилізинг-гормонів і клітини аде- ногіпофіза в стані відповідати на подальший викид гонадотропін-рилізинг-гормонів. Внаслі¬док зниження рівня ЛГ в крові виникає блокада функціональної активності яєчників, що може супроводжуватись у подальшому зниженням концентрацій естрадіолу у крові.
Висновки. Таким чином, у хворих з безплід¬дям трубного походження виявлені значні пору¬шення нормального ритму секреції та вмісту в крові гонадотропних гормонів, які є пропорцій¬ними щодо ступеня тяжкості захворювання.
Так, базальні рівні ЛГ та ФСГ майже не відріз-нялись від контрольних показників, а у фолікулі- нову фазу менструального циклу спостерігалося зниження концентрації ЛГ на фоні нормального рівня ФСГ.
Однак, незважаючи на наявність відхилень у секреції гонадотропних гормонів, компенсаторні реакції організму при цьому захворюванні за-безпечують стан гомеостазу, тому овуляція в 2/3 хворих зберігається, у той час як репродуктивна функція виявляється значно порушеною
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-10-23T07:19:09Z
2015-10-23T07:19:09Z
2015
 
Type Article
 
Identifier КВ №20513-10313Р
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9608
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Львівська медична спільнота