Запис Детальніше

ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ДЕЯКИХ ЦИТОКІНІВ У КРОВІ ЖІНОК З БЕЗПЛІДДЯМ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ДЕЯКИХ ЦИТОКІНІВ У КРОВІ ЖІНОК З БЕЗПЛІДДЯМ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Левковець, І.В.
Гринчук, Г.В.
 
Description Цитокіни секретуються, в основному, клітинами крові та імунної системи й мають автокринну та паракринну дію. Одна частина цитокінів має плюрипотентну дію, інша - специфічну дію на певні клітинні лінії. За дією на запальний про¬цес цитокіни поділяються на 2 великі групи: прозапальні та протизапальні. З метою визна-чення ролі прозапальних та протизапальних цитокінів у жінок з безпліддям, нами вивчена концентрація протизапального цитокіну - ІЛ-4 та прозапального - ФНП-а. ФНП-а (кахексин) продукується різноманітними клітинами, в тому числі Т- і В-лімфоцитами при їх стимуляції, має різнобічну дію в залежності від його концентрації. Він сприяє проліферації Т- і В-лімфоцитів, активації природних кілерів ^К) і макрофагів, підсилює продукцію простагландинів, синтез адгезивних молекул на ендотеліальних клітинах, що дозволяє нейтрофілам прикріплюватися до стінки судин у місцях запалення, активує респіраторний вибух у нейтрофілах та підсилює кінінгову потенцію фагоцитуючих клітин і продукцію ІЛ-1 та ІЛ-6. Протизапаль¬
ний цитокін ІЛ-4 продукується активованими CD4+ лімфоцитами 2 типу (^—2). Головна його функція - сприяння переключенню плазматичних клітин із синтезу імуноглобуліну G1 (Ід G1) на синтез Ід G4 та імуноглобуліну Е (Ід Е); підсилює проліферацію В-лімфоцитів. ІЛ-4 є антагоністом гама-інтерферону, пригнічує продукцію ІЛ—1, ФНП—а, ІЛ-6,8, інгібує цитолітичну активність CD8+ лімфоцитів і макрофагів. Ураховуючи вказане вище, з метою визначення орієнтовної концентрації прозапальних та протизапальних цитокінів у жінок із безпліддям, нами вибрані саме ці цитокіни.
Одержані та наведені результати вивчення концентрації прозапального цитокіну (ФНП—а) та протизапального (ІЛ—4) показали, що в жінок з безпліддям концентрація цих цитокінів не відрізнялася від такого показника у практично здорових жінок, але встановлена тенденція до зростання (на 3,3 %) концентрації протизапаль-ного ІЛ—4 та зменшення (на 4,2 %) концентрації прозапального ФНП—а.
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-10-23T06:34:05Z
2015-10-23T06:34:05Z
2013
 
Type Thesis
 
Identifier КВ №392
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9596
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Буковинський державний медичний університет