Запис Детальніше

ЗАСТОСУВАННЯ ПЛАЗМАФЕРЕЗУ ПРИ ДЕЯКИХ СТАНАХ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ЗАСТОСУВАННЯ ПЛАЗМАФЕРЕЗУ ПРИ ДЕЯКИХ СТАНАХ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Шкарутяк, А.Є
Бандура, С.М.
 
Description Метою нашої роботи було дослідження ефективності плазмаферезу у лікуванні вагітних з прееклампсією середнього і тяжкого ступеню важкості, його вплив на подальший стан матері та новонародженого в інтра- та постнатальному періоді. Плазмаферез - це метод екстракорпоральної гемокорекції, що полягає в заміні плазми крові хворого компонентами, препаратами та кровозамінниками.
Щодо нашого дослідження, то в ньому взяли участь 10 вагітних контрольної групи і 8 - основної. Одразу можна наголосити, що в основній групі 62,5% склали хворі з прееклампсією середнього ступеня і 37,5% - легкого, тоді як в контрольній групі навпаки - 40% і 60% відповідно. Нами було проаналізовано низку факторів, які могли б тим чи іншим чином вплинути на стан хворих і ефективність лікування, в даному випадку плазмаферезом.
Шлях поступлення вагітних до стаціонару в дослідних групах відрізнявся: у основній групі 50% були направлені з ЦРЛ по місцю проживання, і по 25% - за направленням жіночої консультації і каретою швидкої медичної допомоги. Однак, у контрольній групі 70% - направлені жіночою консультацією, 30% - ЦРЛ. Випадків поступлення каретою ШМД взагалі не було, що також може свідчити про більш легкий перебіг хвороби у них. Цікавим фактом виявилося і те, що в основній групі більше 80% склали вагітні з терміном гестації 29-35 тижнів, в той час як у контрольній групі навпаки 80% терміном 36-42 тижні. Помітили ми також, що в контрольній групі 60% становила І(О) група крові, а в основній 37,5% (більшість) - ІІ (А) група. Співвідношення пологів до вагітності у основній групі 50% склали вагітні зі співвідношенням ІІ/ІІ, а в контрольній більшість склала І/І.
Висновки: 1. Виявили, що загальна кількість хворих за три роки становила 161 (77, 51,33), з тенденцією до зменшення. 2. Установили кількість хворих різними нозологічними формами в різні роки, зокрема найбільшу кількість склали: ізосенсибілізація за системою АВО, безпліддя І, ІІ, прееклампсія, аднексит, загроза викидня. 3. На прикладі основної та контрольної груп виявили ефективність плазмаферезу.
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-10-23T07:20:39Z
2015-10-23T07:20:39Z
2014
 
Type Thesis
 
Identifier КВ №392
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9609
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Буковинський державний медичний університет