Запис Детальніше

ВПЛИВ ПЛАЗМАФЕРЕЗУ НА ГОРМОНАЛЬНИЙ ГОМЕОСТАЗ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ТРУБНОГО ГЕНЕЗУ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАПЛІДНЕННЯ IN VITRO

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ВПЛИВ ПЛАЗМАФЕРЕЗУ НА ГОРМОНАЛЬНИЙ ГОМЕОСТАЗ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ТРУБНОГО ГЕНЕЗУ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАПЛІДНЕННЯ IN VITRO
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Калінічев, І. В.
 
Subject плазмаферез
безпліддя
гормональний гомеостаз
плазмаферез
бесплодие
гормональный гомеостаз
plasmapheresis
infertility
hormonal homeostasis
 
Description Проблеми безпліддя та невиношування є од-нією із найбільш актуальних проблем акушер-ства та гінекології. Частота його складає 15-20% всіх випадків вагітності, а частота безпліддя в 5-11% шлюбів [Берестовой, Веселовский, 2003; Кулаков, Леонов, 2002].
Активне впровадження в клінічну практику програм ЕКЗ і ПЕ робить актуальним підвищен-ня її ефективності і безпеки для здоров’я мате¬рі і майбутньої дитини [Светлаков и др., 2002; Смольников, Финогенова, 2000].
Неефективність проведення програм багато в чому визначається контингентом жінок з три-валим консервативним лікуванням, які мають в анамнезі неодноразові порожнинні і лапароско- пічні операції, а також неправильним відношен-ням лікарів до ДРТ, як до останнього методу піс-ля багаторічного безрезультативного лікування [Кулаков, Леонов, 2002].
В багатьох ситуаціях питання про причи¬ни невдалого проведення ЕКЗ і ПЕ залишаєть¬ся відкритим і потребує подальшого вивчення [Веселовский, 2003; Смольников, Финогенова, 2000]. Негативні результати викликають важкі депресивні стани у пацієнток; багаточисельні цикли з використанням стимуляції суперовуляції призводять до виснаження яєчників, склеротич-них змін в них, порушення регуляції репродук-тивної функції [Феськов, 2000].
В останні роки в клінічній практиці все більш широке використання знаходять методи екстра- корпоральної гемокорекції, зокрема плазмаферез, який з успіхом використовується при акушерсько¬му сепсисі, перитоніті, хронічному сальпінгоофо- риті, гестозах, хронічному синдромі дисемінова- ного внутрішньосудинного згортання крові, при герпетичній і цитомегаловірусній інфекції, син-дромі гіперстимуляції яєчників, клімактеричних розладах тощо [Здановский, Витязева, 2000].
Метою даної роботи було дослідження впли¬ву плазмаферезу на гормональний гомеостаз у жінок з безпліддям трубного походження на ета¬пі підготовки до запліднення in vitro.
Матеріали та методи
Для вирішення поставлених завдань нами було обстежено 10 жінок із безпліддям трубного походження. Клінічні дослідження проводились за єдиною схемою і включали: паспортну части-ну з обов’язковим урахуванням віку, соціальної зайнятості жінок, вияснення анамнестичних да-них - ретельно досліджували репродуктивний анамнез, особливу увагу приділяли вивченню соматичного анамнезу жінок, а також проводи-ли їх об’єктивне обстеження для виключення загальносоматичної та виявлення гінекологічної патології.

Дослідження гормонального гомеостазу про-водили до- та після проведення плазмаферезу за допомогою ІФА шляхом використання набо¬ру реагентів для кількісного імуноферментного визначення вмісту гормонів у сироватці крові. Даним пацієнткам був проведений дискретний плазмаферез, під час проведення якого вилу-чалось 600-900 мл плазми. Забір крові прово-дився в одноразові пластикові контейнери типу «Гемакон» 500/300.
Статистичний аналіз отриманих даних проводився непараметричними методами по Mann-Whitney.
Результати дослідження та їх обговорення
Проаналізувавши рівні ФСГ, представлені в таблиці 1 виявлено, що: концентрація ФСГ до проведення плазмаферезу більша в 2,2 рази в порівнянні з групою, яким проводили плаз-маферез. Концентрація гонадотропних гормо¬нів зменшилась після проведеного дискретного плазмаферезу за рахунок виведення незначної кількості їх із плазмою крові і не досягла рівня у здорових жінок. Співвідношення ЛГ/ФСГ скла¬ло відповідно: 1,6 до проведення плазмаферезу, 1,4 після проведеного плазмаферезу. Це досить важливо, оскільки нормальне функціонуван¬ня яєчників можливе лише при співвідношенні ЛГ/ФСГ 1-1,5. При порівнянні показників естра- діолу до проведення плазмаферезу виявлено зростання його в 1,7 рази в порівнянні з показ-ником після проведеного методу.
Зниження концентрації ЛГ у пацієнток з без-пліддям трубного походження у фолікулінову фазу менструального циклу та недостатня кон-центрація ФСГ на фоні нормальної концентрації естрадіолу призводять до порушення фолікуло- генезу, овуляції та наступних секреторних пере-будов ендометрія. Це, у свою чергу, може бути однією з причин безпліддя. 
Зниження рівня естрадіолу після плазмафе-резу свідчить про ефективне збереження репро-дуктивного потенціалу яєчників.
Аналіз отриманих даних, що стосувався кон-центрацій статевих стероїдних та гонадотроп-них гормонів, свідчить про позитивний вплив запропонованого нами плазмаферезу на стерої- догенез в яєчниках.
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-11-02T07:26:04Z
2015-11-02T07:26:04Z
2014
 
Type Article
 
Identifier КВ №20513-10313Р
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9647
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Львівська медична спільнота