Запис Детальніше

ГЕНІТАЛЬНИЙ ЕНДОМЕТРІОЗ ТА БЕЗПЛІДДЯ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ГЕНІТАЛЬНИЙ ЕНДОМЕТРІОЗ ТА БЕЗПЛІДДЯ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Деренько, Леся Володимирівна
Березін, Олександр Олександрович
 
Subject генітальний ендометріоз
безпліддя
генитальный эндометриоз
бесплодие
genital endometriosis
infertility
 
Description В умовах сьогодення генітальний ендоме-тріоз є однією з основних причин порушень репродуктивної функції жінок [1, с. 46]. Часто¬та ендометріоїдного ушкодження органів ре-продуктивної системи коливається від 20,0% до 41,3% [1, с. 69; 2, с. 78], а в структурі причин жі-ночого безпліддя дана патологія досягає 60,0% [3, с. 23]. Актуальним є вивчення патогенетич-них ланок розвитку даної хвороби. У сучасних лікарів виникає багато запитань щодо покращан¬ня діагностикита результатів лікування хворих на ендометріоз, тим паче, що значно зросла час¬тота рецидивів захворювання [4, с. 67].
У жінок з різними формами ендометріозу вагітність перебігає, згідно даних останніх до-сліджень, зі значними відхиленнями від норми. Більшість пацієнток із ендометріозом вагітніє після тривалого лікування або після викорис- танн екстракорпорального запліднення, що в по-дальшому вимагає ретельного спостереження за перебігом вагітності і програмного розроджен¬ня [8, с. 79]. Більше того, нагальність проблеми спонукає лікарів до розробки нових діагностич-них заходів у з’ясуванні причин даної хвороби.
Ендометріоз належить до естрогензалежних гінекологічних захворювань, хоча наводяться дані щодо ролі пара- й автокринних механізмів його розвитку [5, с. 33]. Перспективною є оцінки гістохімічного дослідження та функціонального стану рецепторного апарату ендометрія на етапі застосування малоінвазивних лікувально-діа¬гностичних втручань і при виборі патогенетично обґрунтованого лікування [6, с. 32].
В даний момент в медичній літературів осно-вному виділяють 3 основні теорії виникнення ендометріозу:
1. Імплантаційна теорія запропонована Дж.Семпсоном в середині 20-х років. Відповід¬но до якої, вогнища ендометріозу утворюються в результаті закиду клітин ендометрія, що були відторгнуті під час менструацій, в черевну по-рожнину через маткові труби. Регургітація мен- струальнноої крові спостерігається у 70-90% жінок, у жінок з ендометріозом вона спостеріга-ється набагато частіше.
2. Теорія ембріонального походження ендо- метріозу, згідно з якою ендометроїдні гетерото-пії виникають із залишків парамезонефральних (мюллерових) проток або зародкового матеріалу, з якого в подальшому утворюються статеві ор¬гани, в тому числі ендометрій. На користь цієї теорії свідчить розвиток ендометріозу у дітей та підлітків.
3. Метапластична теорія: вогнища ендоме- тріозу розвиваються із залишків целомного епі-телію, що знходиться серед клітин мезотелія. Ця теорія не отримала серйозного експеременталь- ного і клінічного обгрунтування. Але вважають, що естрогени беруть участь в процесі проліфе-рації ендометріоза на більш пізніх етапах, після адгезії, імплантації, утворення судин, як завер-шальний етап росту клітин ендометрія. При цьо-му гіпофізарно-яєчникова система при ендомме- тріозі характеризується наступними даними:
- Дефект фолікулогенезу,
- Дефект овуляції, гіпофункція жовтого тіла,
- Синдром неовульованого фолікула,
- Гіперпролактинемія, гіперадрогенія [10, с. 69].
Згідно отриманих даних А. Стрижакова, се-редня кількість вагітностей (в тому числі, які за-кінчились пологами) при безсимптомному пере-бігу ендометріозу достовірно вища, ніж у хворих із класичними його ознаками. Виявлено, що у жі-нок з ендометріозом є порушення складу перито- неальної рідини: підвищення концентрації макро¬фагів, простагландинів, протеаз, фактора некрозу пухлин, інтерлейкін - альфа, що може негативно впливати на якість розвитку овоцитів, спермато¬зоїдів та в подальшому ембріона [7, с. 35].
Відповідно до останніх досліджень, ендо- метріоз асоціюється із звичними викиднями. Отримана інформація вказує на те, що у жінок із ендометріозом викидень відбувається у 40-60% випадків, порівнюючи із 15-25%вагітних без проявів ендометріозу [8, с. 28]. Також доведено, що хірургічне лікування (абляція ендометріоїд- них вогнищ) достовірно не зменшує частоту ви-падків звичного викидня [9, с. 54].
Імунні порушення.
Коли утворення ЦІК виходить з-під контр-олю і набуває прогресуючого характеру, виникає те чи інше аутоімунне захворювання. Крім того, комплекси антиген-антитіло також погіршують функцію Т-супресорів. За даними Варданян Л.Х. 2005 р. аутоантитіла до ендометріальних анти¬генів переважають у жінок з ендометріозом по¬рівняно із здоровими жінками [7, с. 17]
Ендокринні та овуляторні порушення.
У жінок з ендометріозом частіше виявляють-ся ендокринні порушення: синдром лютеїнізації неовулюючого фолікула, дисфункція лютеїнової фази, що приводить до порушення овуляції й імплантації. Але до теперішнього часу ця інфор-мація до кінця не підтверджена [12, с. 94].
Порушення імплантації.
Зниження ендометріальної експресії молекул клітинної адгезії описано у деяких жінок з ен- дометріозом описано Taylor R.N. і Lebovic D.I. 2009р. Ендометрій у жінок з даним захворюван-ням характеризується підвищеною продукцією естрадіолу, підвищеним рівнем простагландинів Е2, а також резистентністю до прогестерону. Для більш детальної систематизації наукових даних відносно даної патології Waller K.G. і співавт. на¬водять класифікацію рівнів доказовості:
Іа - мета-аналіз/ систематичний огляд.
Іб - рандомізоване плацебо-контролююче до¬слідження.
IIa - контролююче дослідження без рандомзації.
II6 - квазіекспериментальне дослідження.
- порівняльні, кореляційні дослідження і опис випадків.
- висновок комітету експертів або заключен- ня авторитетних лікарів, які мають клінічний досвід.
На основі класифікації рівнів доказовості розроблені наступні рекомендації щодо лікуван-ня ендометріозу при безплідді:
1. Супресія функції яєчника як монотерапія для покращення фертильності при малих фор-мах ендометріозу - неефективна (Іа).
2. Супресія функції яєчника перед проведен-ням ДРТ із використанням а-ГнРГДа) або КОК в безперервному режимі за 3-4 міс. (ІІа) до про-ведення ЕКЗ підвищує частоту настання вагіт-ності.
3. Супресія функції яєчника після проведен-ня хірургічного втручання з приводу ендометрі- озу з наступною вичікувальною тактикою не має позитивного впливу на частоту настання вагіт¬ності (Іа).
4. Проведення індукції овуляції і внутрішньо- маткової інсемінації при малих формах ендоме¬тріозу збільшує частоту настання вагітності (І6).
5. Використання методів ДРТ ефективне при ендометріозі та є методом вибору при наявності трубного, чоловічого факторів безпліддя, а та-кож у жінок після 35 років(ІІІ).
6. Лапароскопічна абляція ендометріоїдних інфільтратів і адгезіолізис є ефективним мето¬дом лікування безпліддя при І-ІІ стадіях ендоме-тріозу (Іа).
7. Ефективність хірургічного лікування се-редніх і важких форм ендометріозу з метою по-кращення фертильності невідома (ІІІ).
8. Лапароскопічне видалення при наявності яєчникових ендометріом має більше переваг над дренуванням і коагуляцією (Іа).
9. До проведення ЕКЗ рекомендоване хірур-гічне висікання оваріальних ендометріом діаме-тром більше 3-4 см (ІІІ).
Монотерапія і вичікувальна тактика не рекомендована для лікування безпліддя, асо-ційованого з ендометріозом. У кохранівському огляді Е. Hughes і співавт. 2007 р. досліджува-лось використання супресивної терапії для ліку-вання ендометріозу І—ІІ стадії.
Результати досліджень свідчать, що вагіт-ність і пологи у жінок з ендометріозом в анам¬незі характеризуються в першій половині вагіт¬ності високою частотою загрози переривання вагітності (54,5%); загостренням урогенітальної інфекції (45,5%); порушеннями мікробіоценозу статевих шляхів (27,3%) і мимовільним перери-ванням вагітності (9,1%).
Розродження жінок з ендометріозом в анам-незі супроводжується значним рівнем передчас-ного розриву плодових оболонок (30,0%); пе-редчасних пологів (20,0%); аномалій пологової діяльності (20,0%) і дистресу плода (20,0%), що призводить до високої частоти абдомінального розродження (40,0%).
Перинатальні результати розродження жінок з ендометріозом в анамнезі характеризуються високою частотою затримки внутрішньоутроб- ного розвитку (30,0%); асфіксією середньоваж- кої форми (20,0%) і інтраамніальним інфікуван-ням (20,0%).
У 28-30 тиж у 20,0% випадків зустрічається затримка розвитку плода, з’являються порушен-ня дихальної і рухової активності, відбувається передчасне дозрівання плаценти, достовірно знижується вміст хоріонічного гонадотропіну і плацентарного лактогену, в також з’являються гемодинамічні порушення у фетоплацентарному комплексі (ФПК). Напередодні розродження всі ці зміни прогресивно зростають [11, с. 30].
Емпірична терапія агоністами гонадотро- пін-рилізинг гормону (а-ГнРГ) з обов’язковою поворотній гормональною терапією (ГТ) після 18 р. На думку деяких дослідників [19, с. 25], в виняткових випадках після підтвердження діа-гнозу і видалення вогнищ ендометріозу під час хірургічного втручання, а-ГнРГ в комбінації з ГТ можуть бути застосовані у дівчат 16 років з важкими тазовими болями, хоча в цих випадках є правомірним також застосування КОК в безпе-рервному режимі.
Хірургічне лікування ендометріозу І-ІІ стадії.
Результатами кохранівського огляду доказана ефективність абляції і ексцизії ендометріоїдних гетеротопій при ендометріозі I—II стадії. При наявності больового синдрому у пацієнток з по¬рушенням фертильності видалення ендометріо- їдних гетеротопій дозволяє покращити результат лікування як больового синдрому, так і безплід¬дя [13, с. 49].
Хірургічне лікування ендометріозу Ш-ГУ стадії.
Базуючись на результатах досліджень без рандомізації, відмічено, що хірургічне лікуван¬ня ректовагінального ендометріозу не покращує фертильність [14, с. 56].
Хірургічне лікування ендометріоми у пацієн-ток з безпліддям в анамнезі.
При наявності ендометріом розмірами біль-ше 3 см традиційне хірургічне лікування вклю-чає дренування з коагуляцією або цистектомію. Використання цистектомії показало кращі ре-зультати у відновленні фертильності у безплід-них пар [15, с. 47]. Ексцизія ендометріом ассо- ційована з більш низькою частотою рецидивів, ніж при дренуванні і коагуляції, ризик малігніза- ції після застосування даної хірургічної техніки також менший [16, с. 46].
Дискусійним залишається питання необхід-ності видалення ендометріоїдних кіст перед за-стосуванням ДРТ Існує думка, що хірургічне лікування може знизити відповідь яєчників на стимуляцію [17, с. 23]. Ретроспективне дослі-дження виявило в 13% випадків наявність пога-ної відповіді на стимуляцію яєчників в циклах ДРТ У Канадському керівництві по ендометрі¬озу згідно рекомендацій 2010 р. всі ендометріо- ми розглядаються як такі, що малігнізуються і в зв’язку з цим підлягають видаленню [18, с. 23].
Питання повторного хірургічного втручання при рецидиві ендометріозу у жінок з безплід¬дям мало вивчено. Якщо у жінки є ендометріома більше 4 см і наявний больовий синдром, то по-вторне хірургічне лікування.
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-11-02T08:11:07Z
2015-11-02T08:11:07Z
2014
 
Type Article
 
Identifier КВ №20513-10313Р
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9667
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Львівська медична спільнота