Запис Детальніше

РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ФІТОПРЕПАРАТІВ ПРИ ГІПОГАЛАКТІї

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ФІТОПРЕПАРАТІВ ПРИ ГІПОГАЛАКТІї
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Мартин, Н.С.
Мінчук, Л.А.
 
Subject гіпогалактія
фітопрепарати
лактація
гипогалактия
фитопрепараты
лактация
gypolalactia
phytomedications
lactation
 
Description Раціональне харчування передбачає, в першу чергу, вигодовування дітей першого року життя грудним молоком матері. Унікальність грудного молока полягає в тому, що це - найбільш здоро¬ва, оптимально збалансована природою їжа, яка легко засвоюється. Вона повністю задовольняє всі харчові і енергетичні потреби дитини від на¬родження і не менше ніж до 5-6 місяців життя без яких-небудь добавок [3, 5, 10, с. 15]. Серед багатьох проблем грудного вигодовування са¬мою частою є скарга матері на те, що у неї не вистачає молока.
За останнє десятиліття проведена і продо¬вжується велика організаційна робота по реа¬лізації національних завдань в області охорони здоров’я дітей в Україні. Вона передбачає, в першу чергу, впровадження в практику охорони здоров’я основних принципів підтримки лактації у матері і грудного вигодовування [3, 21, с. 19].
І в народній, і в науковій медицині є чимало да¬них про лактаційну дію ряду рослин. Хоча ці властивості рослин вивчені ще недостатньо на¬уковою медициною, досвід народного викорис¬тання лікарських рослин подає багато інформа¬ції про них [5, 12, с. 21]. Найбільш популярним у народній медицині засобом при гіполактації є горіх ліщини. Використання горішків у харчу¬ванні (30-40 г у добу) відразу ж підвищує лак¬тацію на 40-80 мл за добу [1, 15, с. 26]. З метою збільшення вироблення грудного молока можна рекомендувати деякі напої, приготовані з вико¬ристанням рослинних стимуляторів лактації, до
також по 30 капель екстракту чистецю буквице- подібного [6, 17, 20, с. 59]. Одночасно з підви-щенням виділення молока в таких жінок більш активно відбувається скорочення матки після пологів, нормалізується стан сосків, більш спри-ятливо проходить період перших тижнів життя немовлят [10, 22, с. 65]. Великий досвід народної медицини доцільно прийняти до уваги і засто-совувати лікарські рослини для профілактики і лікування гіпогалактії [3, 18, с. 70].
Гіпогалактія - це зниження секреторної ді-яльності молочних залоз в період лактації. Роз-різняють первинну і вторинну гіпогалактію. Серед причин гіпогалактії можна виділити на-ступні фактори: генетичний і ятрогенний. До останнього відносять випадки застосування у вагітних і породіль медикаментозних засобів, які активують і стимулюють пологову діяльність (естрогени, простагландини, окситоцин).В по-дальшому у породіль, які отримували ці препа-рати, в перші години і доби після пологів відсут-ня лактація чи вона проявляється в більш пізні терміни і є недостатньою [3, 12, с. 99].
Вторинна гіпогалактія може бути викликана ускладненнями вагітності, пологів і післяполого-вого періоду (пізні гестози вагітних, анемії вагіт-них, маткові кровотечі т а ін.), а також порушення режиму, нераціональне харчування, психічні та фі¬зичні перенавантаження, неправильна організація режиму годування новонародженого та техніка го¬дування, захворювання молочних залоз (тріщини сосків, мастити). Вторинна гіпогалактія в більшій мірі тимчасовий стан [3, с. 104]. Якщо при первин¬ній гіпогалактії ми маємо обмежені можливості лікування, то при вторинній гіпогалактії можливо при своєчасному лікуванні відновити лактацію. Для цього необхідно з’ясувати причину, яка викли¬кала гіпогалактію [3, 10, с. 111].
Можна виділити особливу групу жінок по розвитку первинної гіпогалактії - це жінки, які перенесли операцію кесаревого розтину За го-динами виникнення розрізняють ранню гіпога- лактію. Вона проявляється в перші 10 днів після пологів. І пізню гіпогалактію, яка виникає після 10 днів. Діагноз встановлюється на основі нагля-ду за лактацією в динаміці. Про кількість про-дукції молока можна судити на основі зважуван-ня дитини до і після годування (з врахуванням кількості зцідженого молока). Основні клінічні симптоми: гіпогалактія проявляється у 6-8% жінок, які народили. Вона може бути виражена морфологічною або функціональною неповно-цінністю молочної залози. В цей період дитину потрібно годувати у відповідну годину або зці-джувати молоко. Також лактація порушується у зв’язку з дією негативних чинників навколиш-нього середовища, через недуги матері, невро-логічні та ендокринні розлади, які порушують розвиток молочних залоз [3, с. 56].
При гіпогалактії у породіль відсутнє нагру- бання молочних залоз, при надавлюванні на них молоко виділяється погано, відмічається недо-статня кількість молока. При пальпації молоч¬ної залози нерідко визначається недорозвинена залозиста тканина. У більшості жінок в період годування груддю відмічаються гіпогалактичні кризи - періодичне зниження секреції молока, що повторюється з інтервалом 26-30 днів і про-довжується протягом декількох діб. Розвиток кризів пояснюється [3, с. 58] циклічністю про-цесів гормональної активності, які перебігають в жіночому організмі.
Часто дитину при появі гіпогалактії годують не 7, а 8 і більше разів. Якщо лактація повніс¬тю не встановлюється на протязі 3-4 днів, то тоді потрібно за одне годування давати дитині дві груді. Тільки вичерпавши всі можливості по встановленню лактації, необхідно призначати докорм (не пізніше 7-го дня).
Розрізняють 4 ступені секреторної продук-тивності молочних залоз:
1- ий ступінь - дефіцит молока (по відношен-ню до дитини) - до 25%;
2- ий ступінь - до 50%;
3- ий ступінь - до 75%;
4- ий ступінь - більше 75%.
З метою профілактики і лікування гіпока- лактії необхідно використовувати лікарські рос-лини: козлятник лікарський, аніс звичайний, фенхель звичайний, кріп звичайний, буркун лікарський, бузину чорну, звіробій звичайний, мелісу лікарську, кмин звичайний, кропиву дво-домну, материнку звичайну, астрагал шерстис-токвітковий [3, с. 67].
А також використовують моркву терту з мо-локом, сік редьки з медом, настій анісу, напій з тмину, настій грецьких горіхів, чай збірний з ме-лісою, напій з анісу і фенхелю, напій з листя і коріння кульбаби, сік з листя кульбаби, горіхове молоко, відвар кропиви [3, с. 62].
Виявлення та ефективне лікування дівчаток підлітків з ознаками загального та генітального інфантилізму, лікування жінок з ендокринними порушеннями є основним засобом попереджен-ня первинної гіпогалактії [3, с. 45].
Ефективне лікування невиношування, гесто- зу вагітних, попередження, своєчасне лікування ускладнень в пологах та післяпологовому періо-ді являються ефективним засобом профілактики вторинної гіпогалактії [3, с. 64].
При психопрофілактичній підготовці вагіт-них до пологів необхідно:
- розповісти вагітним про фізіологічні меха-нізми становлення лактації, можливих усклад-нень в цей період, їх клініки та способах їх ви-ключення;
- вказати на особливості раціонального хар¬чування вагітних та роділь з точки зору лактації;
- пояснити способи підготовки молочних за¬лоз та сосків до грудного вигодовування.
На сьогоднішній день існує багато препаратів на основі фітозборів різної дії. Одним із високо¬ефективних препаратів для лікування гіпогалак- тії є Ширафза [3, с. 76].
Ширафза - натуральний високоякісний за¬сіб на основі рослинної сировини, який завдяки комплексному впливу на організм жінки, стиму-люють усі ланки лактації, запобігає виникненню проблем зайвої ваги у годуючи матерів та під-вищення рівня глюкози у крові. Дія ширафзи обумовлена лікарськими рослинами, які входять до його складу. Фенхель звичайний містить су-міш транс-анетола з фенхоном, естраголом та іншими компонентами. Структурна схожість анетолу та катехоламіну може підтримувати естрогенну активність. Допамін має стимулюю-чу дію на лактацію, таким чином, анетол може привести до виділення молока, вступаючи в реакцію з допаміном на визначених проміжках рецепторів. Завдяки цьому зменшується сти-мулююча дія допаміну в процесі стимуляції на виділення молока. Біологічно активні речовини, що входять до складу фенхеля звичайного обу-мовлюють лактогонну дію у годуючи матерів, а також усувають прояви метеоризму, покращу-ють травлення, зменшують спазми та рухливість тонкого кишечнику. Кмин звичайний зумовлює збільшення кількості молока і його поживних властивостей. Пажитник кольоровий покращує кровоток у молочній залозі, стимулює лактацію і зумовлює збільшення харчової цінності молока. Кріп духмяний володіє заспокійливою та седа-тивною діями, тому породілля менше хвилю-ється, а протизапальна дія зумовлює зменшення ризику розвитку маститу. Алкалоїди кропу дух-мяного не тільки збільшують кількість і якість материнського молока, але й у взаємодії з інши-ми компонентами ширафзи, передаються з моло-ком матері, і тим самим запобігають виникнення метеоризму і знімають больові відчуття (кольки) у дитини, яка знаходиться на грудному вигодову¬ванню [3, с. 87].
Кафедра акушерства та гінекології
 
Date 2015-11-02T08:03:07Z
2015-11-02T08:03:07Z
2014
 
Type Article
 
Identifier КВ №20513-10313Р
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9665
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Львівська медична спільнота