Запис Детальніше

ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ МІОМИ ТІЛА МАТКИ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ МІОМИ ТІЛА МАТКИ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Гуцал, О. С.
Касімова, О. С.
 
Description Міома матки- це найбільш поширена доброякісна пухлина у жінок репродуктивного та пременопаузального періоду яка складає 10-27% серед усіх гінекологічних захворювань складається з м,зових та сполучнотка¬нинних елементів. Надзвичайно варіабельна в розмірах: від розміру горо¬шини до заповнення нею черевної порожнини. В 94%-95% випадків вона локалізується в тілі матки, і лише 4-5% - у шийці матки, матковій трубі і круглій зв,зці матки. Слід зауважити, що міома має як симптомний так і безсимптомний перебіг в залежності від локалізації.
Основні фактори.які сприяють виникненню міоми матки: 1. Порушення к-ті і ф-й естроген- та прогестерон чутливих клітин біометрію. 2. Порушення гормонпродук.ф-ї яєчників. 3. Наявність супутньої екстрагенітальної патоло¬гії. 4. Багаточисленні гінекологічні маніпуляції на слизовій оболонці матки. 5. Запальні процеси внутрішніх статевих органів. 6. Метаболічні порушення в організмі жінки. 7. Порушення гемодинаміки малого тазу. 8. Неврологічні порушення, вегетосудинні пароксизми. 9. Обтяжений спадковий анамнез що¬до виникнення новоутворень. 10. Вторинні імунодефіциті стани. Як прави¬ло, міома матки може мати суттєвий вплив на стан здоров’я та якість життя, так як є причиною аномальних маткових кровотеч та викликає симптоми та¬зового здавлення (наприклад часте сечовипускання, біль в області тазу, за¬крепи). Також вона призводить до порушення репродуктивного здоров’я жі¬нок, гестаційних та перинатальних ускладнень.
Ускладненнями міоми можуть бути сильні кровотечі, біль, симптоми здавлення та субфертильність. У жінок після 40 років ця патологія зустрі¬чається у 50% жінок.
Метою нашої роботи було прослідкувати взаємозв’язок обтяженого акушерського анамнезу та міоми матки, а також дослідження екстрагеніта¬льної патології, як факторів ризику виникнення міоми тіла матки у жінок репродуктивного та пременопаузального віку.
Нами було проаналізовано 315 історій хвороб жінок гінекологічного відділення МКПБ № 1, м.Чернівці, віком 35-57 років з діагнозом : симптомна вузлова міома тіла матки. З них - 67% жительки міст та 33% - сільської місцевості. .Ми пов’язуємо це з тим ,що життя міського населення більш насичене стресами, обтяжене екологічною обстановкою, малорухли¬вим способом життя, якістю харчування, тощо.
Усім жінкам проводили повне лабораторно-інструментальне обсте¬ження, в ході якого були виявлені екстрагенітальні захворювання з різно¬манітною клінікою на фоні лейоміом, а саме (гепатобіліарна патологія прослідковується у 23% пацієнток, серцево-судинну - 11,5%, ендокринні захворювання - 4,2%, захворювання крові (анемії) - 11,5%, захворювання нервової системи - (ВСД) - 6,5%.
Вперше виявлено міому було у 205 пацієнток, а 110 жінок знали про своє захворювання на протязі 3-5 років. 68% наших пацієнток мали ускла¬днення під час вагітності, викидні та аборти в анамнезі. За даними ультраз¬вукового обстеження у 87% жінок лейоміома є множинною і лише у 13% пацієнток спостерігається одиночна форма захворювання. У 256 жінок мі¬ома матки супроводжувалась кровотечею та больовим синдромом, в той час коли 59 пацієнток мали безсимптомний перебіг даного захворювання.
Кількість вагітностей, пологів і абортів у обстежених жінок суттєво не відрізнялася, проте потрібно відзначити високий індекс абортів, який ста¬новив 2,4 на одні пологи. З усієї досліджуваної групи 214 жінок мали об- тяжений акушерський анамнез - штучне переривання вагітності, самовіль¬ні викидні, ускладнення при вагітності та пологах. У 69,7% жінок в анам¬незі мали місце штучні аборти, а саме 26,3% жінок мали один аборт в ана¬мнезі , 37,1% жінок -два і більше . Також нами було простежено13,9% жі¬нок ,в яких мали місце самовільні викидні (з них 9,5% - один вики- день;3,8%- два і більше).
Висновок: результати аналізу нам показали, що обтяжений акушерсь¬кий анамнез ,а також екстрагенітальна патологія має вагоме місце у виник¬ненні лейоміоми матки, що є досить актуально в наш час.
Кафедра акушерства і гінекології
 
Date 2015-11-02T12:11:53Z
2015-11-02T12:11:53Z
2014
 
Type Article
 
Identifier http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9747
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Громадська організація «Київський медичний науковий центр»