Запис Детальніше

ПЛАЗМАФЕРЕЗ ТА ГОРМОНАЛЬНИЙ ГОМЕОСТАЗ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ТРУБНОГО ГЕНЕЗУ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ПЛАЗМАФЕРЕЗ ТА ГОРМОНАЛЬНИЙ ГОМЕОСТАЗ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ТРУБНОГО ГЕНЕЗУ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Бойчук, Р. Р.
 
Description Проблеми безпліддя та невиношування є однією із найбільш актуаль-них проблем акушерства та гінекології. Частота його складає 15-20% всіх випадків вагітності, а частота безпліддя в 5-11% шлюбів [Бересто- вой,Веселовский,2003; Кулаков, Леонов, 2002].
Активне впровадження в клінічну практику програм ЕКЗ і ПЕ робить актуальним підвищення її ефективності і безпеки для здоров'я матері і майбутньої дитини [Светлаков и др., 2002; Смольников, Финогенова, 2000].
Неефективність проведення програм багато в чому визначається кон-тингентом жінок з тривалим консервативним лікуванням, які мають в анамнезі неодноразові порожнинні і лапароскопічні операції, а також не-правильним відношенням лікарів до ДРТ, як до останнього методу після багаторічного безрезультативного лікування [Кулаков, Леонов, 2002].
В багатьох ситуаціях питання про причини невдалого проведення ЕКЗ і ПЕ залишається відкритим і потребує подальшого вивчення [Веселов- ский, 2003; Смольников, Финогенова,2000]. Негативні результати викли¬кають важкі депресивні стани у пацієнток; багаточисельні цикли з вико¬ристанням стимуляції суперовуляції призводять до виснаження яєчників, склеротичних змін в них, порушення регуляції репродуктивної функції [Феськов, 2000].
В останні роки в клінічній практиці все більш широке використання знаходять методи екстракорпоральної гемокорекції, зокрема плазмаферез, який з успіхом використовується при акушерському сепсисі, перитоніті, хронічному сальпінгоофориті, гестозах, хронічному синдромі дисемінова- ного внутрішньосудинного згортання крові, при герпетичній і цитомега- ловірусній інфекції, синдромі гіперстимуляції яєчників, клімактеричних розладах тощо [Здановский, Витязева,2000].
Метою даної робота було дослідження впливу плазмаферезу на гор-мональний гомеостаз у жінок з безпліддям трубного походження на етапі підготовки до запліднення in vitro.
Проаналізувавши рівні ФСГ, представлені в таблиці 1 виявлено, що: концентрація ФСГ до проведення плазмаферезу більша в 2,2 рази в порів-нянні з групою, яким проводили плазмаферез. Концентрація гонадотроп¬них гормонів зменшилась після проведеного дискретного плазмаферезу за рахунок виведення незначної кількості їх із плазмою крові і не досягла рі¬вня у здорових жінок. Співвідношення ЛГ/ФСГ склало відповідно: 1,6 до проведення плазмаферезу, 1,4 після проведеного плазмаферезу. Це досить важливо, оскільки нормальне функціонування яєчників можливе лише при співвідношенні ЛГ/ФСГ 1-1,5. При порівнянні показників естрадіолу до проведення плазмаферезу виявлено зростання його в 1,7 рази в порівнянні з показником після проведеного методу.
Зниження концентрації ЛГ у пацієнток з безпліддям трубного похо-дження у фолікулінову фазу менструального циклу та недостатня концен-трація ФСГ на фоні нормальної концентрації естрадіолу призводять до порушення фолікулогенезу, овуляції та наступних секреторних перебудов ендометрія. Це, у свою чергу, може бути однією з причин безпліддя.
Кафедра акушерства і гінекології
 
Date 2015-11-02T08:35:25Z
2015-11-02T08:35:25Z
2015
 
Type Article
 
Identifier http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9673
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Організація наукових медичних досліджень «Salutem»