Запис Детальніше

РІВЕНЬ АНТИОВАРІАЛЬНИХ АНТИТІЛ ЯК МАРКЕР ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЯЄЧНИКІВ

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title РІВЕНЬ АНТИОВАРІАЛЬНИХ АНТИТІЛ ЯК МАРКЕР ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЯЄЧНИКІВ
 
Creator Бакун, Оксана Валеріанівна
Мороз, Т. М.
 
Description Факт появи аутоантитіл, тобто антитіл проти власних антигенів - компонентів різ¬них тканин організму не властивий нормальному організму, оскільки заірожує некеро- ваиим саморуйнуванням власній: тканин без видимих причин і навіть повною його смертю [1, 3, 4]. Тому і блокується поява антитіл до власних антигенів. Але повністю заперечувати фізіологічну роль вироблення антитіл проти власних аутоангигенів було би не зовсім коректно [2, 6, 7] . Поява антитіл проти пошкоджених в результаті яких- небудь причин власних клітин відіграє в якійсь мірі саногенну роль, оскільки дозволяє швидше видалити їхз організму [3, 5].
Природні аутоантитіла у здорових осіб можуть бути і специфічними ауто антитілами при аутоімунних хворобах.
Нами було обстежено ЗО жінок, які були розподілені на наступні групи:
• Контрольна 10 репродуктивно здорових жінок, у яких в анамнезі були пологи (від 1 до 3 х);
» Основна - 20 жінок з безпліддям трубного ґенезу, які були включені в програму запліднення in vitro.
Хронічний сальпінгоофорит спостерігається в основній групі в 12 осіб, що відпові¬дає 60*3,7% в той час як у контрольній цей показник становить 2 осіб, іцо відповідає 20*1,2%. Значне переважання кількості жінок, що хворіють хронічним сальпінгоофо- ритом в основній групі свідчить про можливість виникнення аугоімунного сальиінґоо- фориту у даної групи пацієнтів. Із даних анамнезу обстеження на TORCH інфекції, в основній групі вірус простого герпесу спостерігався у 8-ми пацієнток, що складало 40*1,2%. Показники виявлення цитомегаловірусу в основній групі становили 7 пацієн¬тів, що відповідає 35±0,9%. Показники позитивних результатів обстеження на хламідію в основній групі, становили 7 осіб, що у відсотковому значенні склало 35±0,9%. Показ¬ники виявлення уреаплазми склали 4 осіб, що відповідає 20*0,8%. Мікоплазмоз і три- хомоніаз не виявлялись в основній групі, а токсоплазма, в цій ж групі, визначилась у 10 осіб, що становить 50*0,9%. Гриби роду Candida визначалися у 3 пацієнтів основної групи, що становить 15±2,3%.
В порівнянні із основною у контрольній груш вірус простого герпесу не був виявле¬ний. Цитомегаловірус був виявлений у однієї жінки контрольної групи, що склало 10*0,1 % і в порівнянні із основною групою є значно меншим показником. Токсоплазма
була виявлена у 1 жінки контрольної групи, що відсотково склало 10±0,1%- уЮ разів менше ніж в основній групі. Гриби роду Candida були виявлені у однієї жінки, що скла¬ло 10±0,1%, що у 3 рази є менше ніж в основній групі.
В контрольній групі рівень антиоваріальних антитіл був 7,1±0,9. а в основній групі 4.1і0,5, що в 1,7 разів менше, ніж в контрольній групі.
Зниження рівня антиоваріальних антитіл у пацієнток основної групи відмічався то¬му, що у даної групи був обтяжений акушерсько ■гінекологічний анамнез і проявлявся у наявності хронічних сальпінгоофоритів, штучних абортах, самовільних викиднях, за¬хворюваннях яєчників, в тому числі полікістоз яєчників, порушеннях оваріально - менструального циклу, викрібаннях матки, прийманні оральних контрацептивів, прове¬денні лапароскопічних операцій, неодноразових стимуляцій суперовуляцій, що могло призвести до виснаження яєчників. З іншого боку, саме за рівнем антиоваріальних ан¬титіл можна говорити про функціональну активність яєчників.
Висновки:
• Антаоваріальні антитіла присутні як у репродуктивно здорових жінок так і в хво¬рих із безпліддям;
• Рівень антиоваріальних антитіл може бузи як підвищений, так і понижений, в за¬лежності від патологічного процесу, що зумовив безпліддя (в основному це запальні процеси яєчників). І в одному і в іншому випадку це може свідчити про безпліддя;
Кафедра акушерства і гінекології
 
Date 2015-11-02T09:27:05Z
2015-11-02T09:27:05Z
2014
 
Type Article
 
Identifier http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9692
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Громадська організація «Київський медичний науковий центр»