Запис Детальніше

Підвищення економічної ефективності виробництва овочів

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Підвищення економічної ефективності виробництва овочів
 
Creator Грібова, Д.В.
 
Subject Проблемы материальной культуры – ЭКОНОМИЧЕСКИЕ НАУКИ
 
Description Ринкові трансформації, що тривають в аграрній сфері, загострили існуючі неузгодженості
між виробниками овочів та переробною сферою в ланцюгу «виробник – споживач», продемонструвавши
наслідки цінового диктату переробних підприємств у вигляді скорочення обсягів продукції, що направля-
лася сільськогосподарськими виробниками на переробку. В цьому зв'язку слід вирішувати питання по-
шуку нових реалізаційних схем з урахуванням специфіки зонального розміщення овочівництва. У статті
обґрунтовано напрями підвищення економічної ефективності виробництва овочів в умовах
реформування аграрного сектору та запропоновано заходи щодо ефективної взаємодії між
виробниками та переробниками овочевої продукції.
Рыночные трансформации, происходящие в аграрной сфере, заострили существующие
несогласованности между производителями овощей и перерабатывающей сферой в цепи
«производитель - потребитель», продемонстрировав последствия ценового диктата
перерабатывающих предприятий в виде сокращения объемов продукции, направляемо
сельскохозяйственными производителями на переработку. В этом связи необходимо решать вопросы
поиска новых реализационных схем с учетом специфики зонального размещения овощеводства. В
статье обоснованы направления повышения экономической эффективности производства овощей в
условиях реформирования аграрного сектора и предложены мероприятия по эффективному
взаимодействию между производителями и переработчиками овощной продукции.
The market transformations occurring in agrarian sphere, have pointed existing inconsistency
between manufacturers of vegetables and processing sphere in a circuit « the manufacturer - the consumer »,
having shown consequences of price dictatorship of the processing enterprises as reduction of volumes of
production, is directed by agricultural manufacturers for processing. It is necessary for communication to solve
questions of search new circuits in view of specificity of zone accommodation of vegetable growing. One of
directions of increase of efficiency of vegetable growing is application of new technologies, in particular drop
irrigation. Practical introduction of the given technology testifies to the important growth of productivity,
decrease in industrial expenses for a unit of production and, as result, increase of profitableness of branch. With
the purpose of revealing features of manufacture, processing and selling of the vegetables essentially influencing
a level of economic efficiency of branch by us four zones of cultivation of vegetables have been allocated:
suburban, resort, zone of the processing enterprises and industrial. The directions of increase of economic
efficiency of manufacture of vegetables in conditions of reforming of agrarian sector and actions on effective
interaction between manufacturers of vegetable production are offered.
 
Date 2016-01-22T19:19:15Z
2016-01-22T19:19:15Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Підвищення економічної ефективності виробництва овочів / Д.В. Грібова // Культура народов Причерноморья. — 2014. — № 267. — С. 17-19. — Бібліогр.: 4 назв. — укр.
1562-0808
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/92856
338.43:635.1.8
 
Language uk
 
Relation Культура народов Причерноморья
 
Publisher Кримський науковий центр НАН України і МОН України