Запис Детальніше

Методологічні проблеми дослідження художньо-естетичного життя українського суспільства

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Методологічні проблеми дослідження художньо-естетичного життя українського суспільства
 
Creator Мащенко, І.І.
 
Subject Вопросы духовной культуры – ФИЛОСОФСКИЕ НАУКИ
 
Description Вивчення художньо-естетичного життя українського суспільства як однієї з підсистем духовного життя є однією з актуальних теоретичних проблем, що потребують свого всеобічного філософського дослідження. Художньо-естетичне життя займає одне з найважливіших місць у житті суспільства взагалі. Значення цієї області духовного життя суспільства зумовлене специфікою його призначення, яка полягає у тому, щоб залучити людину до багатств світової та вітчизняної культури, навчити прийомам та правилам її споживання, а також сприяти розвитку творчої активності особи. Аналіз функціонування суспільної свідомості переконливо доводить, що духовні і, відповідно, художньо-естетичні фактори дозволяють суттєво впливати на вирішення актуальних проблем українського суспільства. Так, за умов загальної кризи суспільства соціально-політичні та ідеологічні цінності, як смисловий стрижень нації, можуть видатися нездатними об’єднати навколо себе націю. У цьому разі не виключений розвиток такої форми творчого духовного освоєння майбутнього, як утопія. Вихід з кризи, що пов’язана з можливістю повернення до тоталітарної системи, можливий у ”добудові” нації через культуру, у тому числі й художню [1, с. 165]. Можна цілком
погодитися з такою точкою зору, адже утопія є також і формою художньо-світоглядного пошуку. Таким чином, художньо-естетичні цінності відіграють значну роль не тільки у формуванні системи національних і загальнолюдських культурних цінностей, але й у житті суспільства взагалі.
 
Date 2016-02-10T19:31:33Z
2016-02-10T19:31:33Z
1999
 
Type Article
 
Identifier Методологічні проблеми дослідження художньо-естетичного життя українського суспільства / І.І. Мащенко // Культура народов Причерноморья. — 1999. — № 8. — С. 162-167. — Бібліогр.: 8 назв. — укр.
1562-0808
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/94265
 
Language uk
 
Relation Культура народов Причерноморья
 
Publisher Кримський науковий центр НАН України і МОН України